Ak dieťa svrbia oči, návštevu lekára neodkladajte

Ak dieťa svrbia oči,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-05-25 13:01:04 |

Pretiera si vaše dieťa často oči, žmurká, má ich začervenané? Môže to byť aj prejav alergie na peľ a bežné očné kvapky nezaberú. Návšteve očného lekára sa nevyhnete.

Alergia sa nemusí prejaviť iba plným nosom, kašľaním či kýchaním, ale práve aj problémami s očami. Tie nepodceňujte, ani keď iné alergické príznaky ratolesť nemá. Obvykle očný lekár nasadí vhodné kvapky, upozorní, čomu by sa dieťa malo vyhýbať a oči po pár dňoch svrbieť prestanú. Ak nepomôže lokálna liečba kvapkami, pravdepodobne bude potrebné nasadiť celkovú protialergickú liečbu, o tej rozhodne alergológ.

Jar je obdobím, keď majú s peľami v ovzduší problém mnohé deti. Treba rátať s tým, že ak sa alergia potvrdí, na nejaký čas bude potrebné zabudnúť na piesok, naháňanie sa po tráve či kosenie s ockom na záhrade. Po každom pobyte vonku je potrebné vrchné oblečenie aspoň vyprášiť a potomka poctivo poumývať, aj vlasy.

Potešujúcom správou je, že peľ brezy, ktorá patrí medzi najsilnejšie alergény jarného obdobia, sa už vyskytuje v ovzduší len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách. Podľa hovorkyne Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RUVZ) v B. Bystrici Márie Tolnayovej  bude v ovzduší tiež menej peľu z ihličnanov z čeľade borovicovitých.

 „Peľ jedle, smreka, či borovice prispel síce k vytvoreniu žltých povlakov na kapotách áut, parapetných doskách i chodníkoch, čím značne znepríjemnil život väčšine ľudí, ale vážnejšie  problémy alergikom spôsobuje peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré začínajú dosahovať alergologicky významné koncentrácie už aj v chladnejších oblastiach Slovenska,“ upozorňuje  hovorkyňa. Práve tieto trávy budú počas niekoľkých nasledujúcich týždňoch najvýznamnejším peľovým alergénom. 


Konzumácia orechov v tehotenstve môže znížiť riziko alergií


Peľ topoľov a vŕby v ovzduší nahradili ich lietajúce semená – tzv. topoľová vata. „Tá bude najmä počas teplých a veterných dní znepríjemňovať  život alergikov nielen mechanickým dráždením, ale keďže funguje aj ako nosič iných peľových zŕn, najmä tráv, môže spôsobovať vážne problémy,“ konštatuje k nepríjemnej peľovej situácii Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ.

V teplejších oblastiach začína kvitnúť lipa a na severe územia ešte kvitne repka. „Jej peľ sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich lánov. Po daždivých dňoch a následnom  oteplení stúpli aj denné koncentrácie spór plesní v ovzduší“, priblížila Lafférsová. Denné hladiny peľu a spór budú lokálne ovplyvňované zrážkovou činnosťou.

To, že minulú sezónu dieťa žiadne prejavy alergie nemalo, neznamená, že tento rok to bude rovnaké. Ak sa vám zdá, že príliš veľa kýcha, kašle, má plný nos s čírym sekrétom a pretiera si oči, neváhajte a poraďte sa s odborníkom.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Súvisí prechladnutie v tehotenstve s astmou u dieťaťa?

Sedem spôsobov, ako môžete podporiť imunitu dieťaťa

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia