Nie je hanbou dostať vši, ale nechať dieťa zavšivavené

Nie je hanbou dostať
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2015-01-05 12:30:27 |

Hoci sa vši detské objavujú počas celého roka, najlepšie sa im darí v období zimy, keď sa nosia čiapky. Voš je schopná parazitovať iba na človeku, najčastejšie na deťoch.

Voš spôsobuje nepríjemné svrbenie, ktoré núti k škrabaniu, čo je zapríčinené cicaním krvi na pokožke hlavy. Podľa zdravotníkov nie je správne výskyt vší u dieťaťa zatajovať. "Hanbou nie je dostať vši, problémom je zotrvať v stave zavšivavenia a nedbať o čistotu svojich detí a rodiny," zdôrazňuje vedúca Oddelenia hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Katarína Slotová.

"Ide o prenosné parazitárne ochorenie s názvom pedikulóza, ktorá síce postihuje ľudí všetkých vekových skupín, ale najohrozenejšie sú deti od dvoch do 12 rokov. Často ide o osoby s nižšou úrovňou hygienických návykov, ktoré šíria výskyt vší do okolia, a tak môžu byť napadnutí aj ľudia prísne dodržiavajúci osobnú hygienu. Na základe terénnej praxe môžem konštatovať, že aj v dnešných životných podmienkach výskyt pedikulózy stále existuje, a preto je stále aktuálne prísne dodržiavanie preventívnych opatrení na predchádzanie jej vzniku a šírenia," konštatuje Slotová. Podľa nej zbaviť detí vší musia predovšetkým rodičia, nie škola či odborníci príslušných RÚVZ.

Vši a hnidy ako zárodky vší sú prenosné z človeka na človeka a zavšivavenie sa podľa 10. Medzinárodnej klasifikácie chorôb považuje za ochorenie. Napadnuté dieťa prekonáva prenosné ochorenie a musí sa liečiť. Nesmie navštevovať kolektívne zariadenie. V prípade výskytu vší sú podľa zákona školské a predškolské zariadenia povinné zabezpečiť izoláciu dieťaťa podozrivého z prenosného parazitárneho ochorenia od ostatných detí a zabezpečiť nad ním dozor. Musia okamžite informovať zákonného zástupcu dieťaťa a až do jeho príchodu zabezpečiť jeho izoláciu.

Podstatné je vykonať dezinsekciu v rovnakom čase a v celom kolektíve, v ktorom bol výskyt vší zistený. Rodiny, kde sa vši vyskytli, by mali okrem zvýšenej pozornosti dodržiavania zásad osobnej hygieny častejšie vymieňať osobnú a posteľnú bielizeň, prať ju pri vysokých teplotách a častejšie prať i čiapky, šále, šatky, čistiť vlasové kefy a hrebene. Dôležité je, aby rodičia nezanedbávali pravidelné prehliadky vlasov svojich detí.

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia