Očkovanie detí: Toto by si rodičia mali uvedomiť!

Očkovanie detí: Toto by
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2020-01-30 14:30:34 |

Úrad verejného zdravotníctva varuje, že klesá zaočkovanosť pri viacerých druhoch povinného očkovania a hrozí riziko návratu epidémií vážnych infekčných ochorení.

Na Slovensku vznikol nový portál o dôležitosti a potrebe očkovania. Webová stránka s názvom "Chráňme sa očkovaním" na doméne www.ockovaniechrani.sk vznikla z iniciatívy a za odbornej garancie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) ako národnej autority v plnení imunizačného programu. Za portálom stoja hlavný hygienik SR a významní slovenskí odborníci z oblasti epidemiológie, vakcinológie, infektológie, pediatrie a imunológie. Informácie pre rodičov, s cieľom vyvrátiť nepravdivé tvrdenia o očkovaní, pripravili aj diabetológ a odborníčka, ktorá sa zaoberá výskumom etiológie autizmu. Nový web o očkovaní zdôrazňuje mimoriadny význam a opodstatnenosť očkovania v čase, keď na Slovensku klesla zaočkovanosť pri viacerých druhoch povinného očkovania s rizikom návratu epidémií vážnych infekčných ochorení.

„Častokrát sa stretávame s tým, že rodičia sa dostávajú k protichodným informáciám o očkovaní, a to najmä na internete a sociálnych sieťach. Našim cieľom bolo spustiť nový web, ktorý prinesie čitateľom overené odborné informácie a skúsenosti z praxe významných odborníkov," píše sa na portáli. Z webového portálu sa prihovárajú významní slovenskí odborníci – lekári, vedci, epidemiológovia, ktorí na základe svojich dlhoročných odborných skúseností chcú osloviť tých rodičov, ktorí sú neistí a váhaví pri svojom rozhodovaní, či dať alebo nedať zaočkovať svoje dieťa. „Treba si uvedomiť, že znižovanie zaočkovanosti vedie k návratu, a teda výskytu takých epidémií ochorení, ktoré sme tu na Slovensku desiatky rokov nemali. Pričom existuje proti týmto ochoreniam účinné očkovanie, aby nám zbytočne nechoreli malé deti. Epidemiológovia a lekári majú potrebné odborné vzdelanie i prax a chcú pre zdravie detí to najlepšie. Dôverujte odborníkom v téme očkovania,“ hovorí hlavný hygienik Ján Mikas na margo vzniku nového portálu o očkovaní. Potrebná zaočkovanosť detí aktuálne nie je dosiahnutá v Trenčianskom a Bratislavskom kraji.

Rodičia nájdu na portáli potrebné informácie o povinnom a odporúčanom očkovaní na Slovensku, k dispozícii majú aj interaktívny očkovací kalendár. Rovnako sa oboznámia so zložením vakcín a benefitmi očkovania, prečítať si môžu aj odpovede na najčastejšie otázky o očkovaní. Z webu si možno stiahnuť aj brožúru o povinnom pravidelnom očkovaní detí pripravenú odborníkmi z ÚVZ SR. Rodičia na portáli nájdu aj zoznam Poradní očkovania pri regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v SR, kam sa môžu obrátiť a získajú osobné bezplatné konzultácie v súvislosti s očkovaním. Súčasťou portálu sú názory uznávaných odborníkov na tému dôležitosti očkovania a jeho mylným spájaním so vznikom autizmu či diabetu. Hovoria o svojich skúsenostiach z dlhoročnej odbornej praxe s očkovaním, ako aj o výskyte závažných infekčných ochorení. K téme sa vyjadrujú hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre deti a dorast Elena Prokopová, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková, primár Infektologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Michalovce Štefan Zamba, prednostka Fyziologického ústavu LFUK v Bratislave a zakladateľka Akademického centra výskumu autizmu na Slovensku Daniela Ostatníková. Rovnako na portáli nájdete vyjadrenia vedúcej Odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici Márie Avdičovej, primára diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni Emila Martinku, alergiológa a   imunológa z Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine Miloša Jeseňáka , vedca, lekára a vedúceho Ústavu molekulárnej biológie LF UK v Bratislave Petra Celeca a  v neposlednom rade aj názory hlavného hygienika Jána Mikasa.

Rodičia môžu v prípade akýchkoľvek otázok napísať odborníkom prostredníctvom kontaktného formulára, ktorý nájdu na portáli o očkovaní v časti „Kontakt“.

Tvrdenia odborníkov k téme dôležitosti očkovania detí

MUDr. Elena Prokopová: Očkovaním dieťaťa zabránime, aby ochorelo na infekčné ochorenie, zabezpečíme mierny priebeh ochorenia alebo zabránime vzniku závažných komplikácií.

MUDr. Štefan Zamba: Vírus osýpok „miluje“ ľudí, ktorí sa nedokážu brániť - nemajú obranné protilátky, pretože sa nedali zaočkovať.

prof. MUDr. Zuzana Krištúfková, PhD., MPH: Overené informácie o očkovaní, podložené vedeckými štúdiami, dostanú rodičia  na stránkach oficiálnych inštitúcií, ktoré za ne berú plnú zodpovednosť.

doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.: Najnovšie štúdie ukazujú, že niektoré typy vakcín by mohli znižovať riziko diabetu 1. typu, čo by mohlo mať zásadný prínos v prevencii tohto ochorenia.

prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák, PhD., MBA., Dott.Ric., MHA: Očkovanie pomáha budovať imunitnú pamäť dieťaťa pred mnohými smrteľnými a závažnými infekciami.

doc. MUDr. Mária Avdičová, PhD.: Vakcíny majú priemerne 100 – 1000 antigénov, novorodenec je schopný reagovať na miliardu až bilión rôznych antigénnych podnetov. Súčasné podanie jedenástich vakcín zaťaží imunitný systém na  0,1 %.

doc. MUDr. Ing. RNDr. Peter Celec, DrSc., MPH: Vakcíny ľudstvu pomohli takmer, alebo úplne zbaviť sa mimoriadne nebezpečných infekčných chorôb. 

prof. MUDr. Daniela Ostatníková, PhD.: Žiadna vedecká štúdia nepreukázala, že očkovanie spôsobuje autizmus.

Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD.: Každý pokles zaočkovanosti zvyšuje riziko, že vznikne epidémia a ohrozené budú najmä deti.


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: ÚVZ SR.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia