OČKOVANIE: V Austrálii tvrdo zakročia proti neočkovaným deťom

OČKOVANIE: V Austrálii tvrdo
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-03-16 19:30:56 |

Austrálska vláda pripravuje návrh zákona o vylúčení neočkovaného dieťaťa z detských centier a predškolských zariadení. Prešiel by podobný zákon aj u nás?

O povinnom očkovaní sa nikdy nehovorilo tak ako teraz. Hoci sú na Slovensku isté typy očkovaní pre deti zákonne povinné, odporcovia povinného očkovania bojujú za prijatie zákona o dobrovoľnom zaočkovaní dieťaťa. Obhajujú sa tvrdeniami, že mnohé povinné očkovania spôsobujú autizmus a iné vážne ochorenia. Kým väčšina lekárov nad týmito teóriami krúti hlavou a vyvracajú nepodložené teórie relevantnými dôkazmi, mnohí rodičia sa napriek tomu rozhodnú nedať dieťa zaočkovať a vyhľadajú vo svojom okolí pediatra, ktorý ich rozhodnutie akceptuje.

V Austrálii však chcú rodičov, ktorí sa rozhodnú nezaočkovať svoje dieťa, potrestať ešte tvrdšie. V súčasnosti austrálska vláda rokuje o zákone, ktorý by zakázal neočkovaným deťom navštevovať verejné predškolské zariadenia. A hoci v niektorých austrálskych štátoch tento zákon už platí, predseda austrálskej vlády Malcolm Turnbull chce uzákoniť toto nariadenie celonárodne. Odvoláva sa tak na nedávny prípad dievčatka, ktoré zomrelo na čierny kašeľ. „Je to otázka života a smrti. Ak sa rodič rozhodne nedať zaočkovať svoje dieťa, neohrozuje tým život len svojho dieťaťa, ale aj život ostatných detí,“ cituje premiéra spravodajský portál BBC. Hlavným argumentom navrhovateľov zákona je fakt, že ak je nezaočkované dieťa v kolektíve ostatných detí, aj napriek vakcinácii môže nakaziť iné deti a byť šíriteľom nebezpečného ochorenia medzi obyvateľmi.


Čo by ste mali vedieť o osýpkach


Môžu škôlky odmietnuť nezaočkované dieťa na Slovensku?

V rámci povinného očkovania sa na území Slovenskej republiky podávajú tri druhy vakcinácie: hexavalentná vakcinácia (chráni deti pred záškrtom, tetanom, čiernym kašľom, invazívnymi hemofilovými infekciami, detskou obrnou a hepatitídou typu B); pneumokoková konjugovaná vakcinácia a MMR vakcína (chráni deti proti vírusovým ochoreniam osýpok, mumsu a rubeoly).

Odmietnutie očkovania dieťaťa sa v súčasnosti na území Slovenskej republiky nepovažuje za trestný čin, ale za priestupok s dvojročnou premlčacou dobou, za ktorú vám hrozí pokuta. Na prijatie dieťaťa do predškolského zariadenia je však potrebné predložiť pri zápise potvrdenie lekára, že je dieťa zdravotne spôsobilé navštevovať kolektívne zariadenie. Súčasťou takého potvrdenia je aj údaj o povinnom očkovaní. Na území Slovenskej republiky však v súčasnosti nie je v platnosti žiadny zákon, ktorý by dieťaťu, ktoré by neabsolvovalo povinnú vakcináciu, zakazovalo navštevovať predškolské zariadenia. Rozhodnutie o tom, či škôlka prijme nezaočkované dieťa, v praxi často stojí na rozhodnutí riaditeľa zariadenia.

Prečítajte si tiež:

RSV: Aká hrozba pre deti sa pod touto skratkou skrýva?

Očkovanie riešia rodičia po celom svete

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st, bbc.com, sprievodcaockovanim.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia