Tento víkend patrí deťom: Navštívte s nimi rytierov na hrade Devín

Rytier zo stredoveku
Rytier zo stredoveku Ilustračné foto
Zdroj: Profimedia
2023-06-03 18:30:00 |

V sobotu na bratislavský Hrad Devín opäť zavítali rytieri. Najmä detským návštevníkom priblížia obdobie renesancie. Podujatie pripravilo Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel Tostabur.  Je to naozaj netradičná víkendová oslava sviatku detí.

Dajú sa tu vidieť ukážky bojovej pripravenosti v podaní janičiarov, ktorí boli označení za výkvet osmanskej armády. Deti, ale možno ani dospelí nevedia, že to boli príslušníci osmanskej armády, pôvodne prevažne slovanské obyvateľstvo Osmanskej ríše žijúce na Balkáne! Teda nie Turci, ale tzv. poturčenci.  Profesionálnych žoldnierov, tzv. landsknechtov z prvej polovice 16. storočia sprevádzajú na podujatí na Devíne nemenej bojovo naladené ženy.

Bonbónikom pre všetky vekové skupiny je renesančný rytiersky turnaj, v ktorom štyria rytieri bojujú na koňoch o priazeň publika v skúškach šikovnosti i stretoch v rytierskom súboji. Nechýbajú renesančné tance, pri ktorých sa budú chcieť urodzené dámy zapáčiť saskému vyslancovi. Na tejto akcii je možné vyskúšať si streľbu z luku a kuše či vrhanie nožov. Pozor, pre najmenších návštevníkov je pripravený detský kútik s rôznymi hrami.

Tak čo, zapáčil sa vášmu potomkovi stredovek? Rád by si osvojil bojové majstrovstvo stredovekých rytierov? Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel Tostabur organizuje konkurzy na nových členov zoskupenia. Prihláste dieťa, je to zaujímavý historický koníček a dozvie sa viac - nielen o umení bojovať.
      


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: TASR, Tostabur

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia