Zapojte deti do skautingu: Toto je dôvod, prečo je svet vďaka nim ešte lepší

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-04-24 15:33:00 |

Medzinárodný deň skautov a skautiek je práve dnes 24. apríla 2023. V prípade, že uvažujete nad tým, do akej voľnočasovej aktivity zapojiť svoje dieťatko, môžete sa porozhliadať práve po tejto možnosti. Prečo? Čítajte ďalej.

Skauting má svoje začiatky v zahraničí, konkrétnejšie v Anglicku. Kedysi muža menom Robert Baden-Powell inšpirovalo jeho pôsobenie v pozícii vojenského dôstojníka k tomu, že sa povenuje aj písaniu. Z jeho skúseností a zážitkov, ktoré ohľadom výcviku týkajúcich sa skautingu zažil a používal, nakoniec napísal knihu určenú chlapcom práve v oblasti skautingu, uvádza Britannica.com.

Tejto skúsenosti v podobe napísanej knihy však predchádzalo to, že zorganizoval akýsi cvičný tábor, v ktorom zaviedol svoje poznatky o cvičení chlapcov. Keď chlapci postupne zdokonaľovali svoje zručnosti v oblasti skautingu, museli ešte sľúbiť, že neporušia určitý skautský zákon. Mali sľúbiť, že budú verní ich krajine a v prípade, že sa naskytne možnosť poskytnúť pomoc iným ľuďom, tak neodmietnu a pomôžu. Vo všeobecnosti možno povedať, že toto sa stalo akými základom skautingu aj v iných krajinách. Samozrejme, vzhľadom na svojskú kultúru každej krajiny funguje skauting v danej oblasti aj v súčasnosti, len s určitými obmenami.

Skauting na Slovensku

Na území Slovenska má skauting  počiatky ešte v čase existencie Uhorska, kedy začal existovať a pôsobiť ako maďarský skautský oddiel. Ten bol vtom období na našom území prvý svojho druhu. Konkrétne svoju činnosť zahájil v Komárne uvádza wikipedia.org. Čo sa týka oddielov pôsobiacich v oblasti skautingu, vyslovene možno o tých slovenských povedať to, že vo väčšom počte sa začali zakladať, až  období po prvej svetovej vojne.

Deti a skauting, prečo je pre ne vhodný?

Úloha skautingu spočíva v snahe poskytnúť pomoc a možnosti pre mladých ľudí, ktorí majú záujem zlepšiť a zapracovať na svojich znalostiach. Zlepšiť si svoje schopnosti  týkajúce sa fyzickej kondície,  rozvoja ich duchovných a citových zručností. No taktiež kladie dôraz aj na to, aby mládež zlepšila svoje  rozumové a sociálne pôsobenie uvádza curiousdesire.com. Prostredníctvom neho sa ľudia dokážu lepšie naučiť ako si poradiť v situáciách, ktoré ich ohrozujú na živote a napomáha budovať im sebadôveru.

V prípade, že dieťa má ťažkosti so zvládaním stresu, práve táto aktivita v podobe skautingu mu môže napomôcť naučiť ho, ako stres lepšie prekonávať. Skauting je tiež možnosťou ako zapracovať na zlepšení tímového ducha a zlepšovaniu vodcovských znalostí.

Čo robí skauta, skautom?

Skautský zákon musia skauti dodržiavať, keďže je to pre nich akýsi kódex toho, čomu veria a podľa čoho konajú. Podľa neho je podstatné, aby skaut bol spoľahlivý, pôsobil slušným dojmom  a zároveň slušným aj bol, podľa pôvodného zákona zo spomínanej knihy. Skaut má poskytnúť pomoc ľuďom aj zvieratám, tým, ktorí to potrebujú. Nediskriminuje iných skautov na základe toho, akej sú rasy, národnosti či iného zaradenia. Verí tomu, čo hovorí, čo si myslí, vie dodržať svoj sľub, má dobré úmysly, chce konať dobro.

Svoju dobrotu vie ukázať úsmevom. Keď sa mu v živote vyskytnú určité problémy, snaží sa spríjemniť si ich riešenie pískaním. Okrem toho je zodpovedný a vie sa uskromniť. Rešpektuje autority a je verný svojej krajine, panovníkovi, zamestnávateľom aj iným nadriadeným, rovnako aj svojim rodičom. Riadi sa ich pravidlami a tým, čo mu povedia.

V prípade, že rodič uvažuje o tom, že dieťaťu rado ukáže princípy skautingu, nemusí to robiť osobne a svojpomocne. V súčasnosti aj na Slovensku existuje viacero organizácií, ktoré sa takýmto aktivitám venujú a dieťatko medzi seba radi privítajú. Stačí sa informovať o bližších podrobnostiach.
 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia