Toto môže pomôcť dostať deti von na vzduch, preč od počítača

IIustračné foto
IIustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-19 19:50:00 |

Pekne sfarbená jesenná príroda láka mnoho ľudí stráviť v nej čo najviac času. Ako však zabojovať s netrpezlivosťou detí? Pozrite sa na tieto kreatívne činnosti.

V súčasnosti sme vplyvom moderných technológií o čosi viac „prinútení" byť častejšie za obrazovkami počítačov, ako kedysi. Pravdepodobne k tomu dopomohol aj vplyv celkovej pandémie COVIDU-19 a s ním súvisiace opatrenia na naše životy. Napríklad, sa mnoho ľudí presunulo z kancelárie domov a prácu robia z domu. Študenti opustili školské lavice a vzdelávali sa online formou. Možno si aj vy spomínate, ako ste v detstve chodili k starým rodičom pomáhať na záhradu alebo si ešte pamätáte, ako ste sa s ostatnými deťmi hrávali na skrývačku.

Avšak, hoci niektoré detičky ešte stále preferujú outdoorové aktivity, pred tými domácimi, nie vždy je tomu tak. Mnohé deti radšej trávia čas za počítačom a hrajú rôzne hry. Nadmerné pozeranie do obrazovky počítača, notebooku, mobilu či tabletu, môže zapríčiniť zhoršený zrak aj iné ochorenia. Netreba preto zabúdať na to, že je dôležitý nielen pravidelný pohyb, ale aj pobyt na čerstvom vzduchu. Ako ale skúsiť detičky dostať von na čerstvý vzduch? Tým deťom, ktorým to ich vek a možnosti dovoľujú, skúste navrhnúť nasledovné aktivity.

1. Poďme si vyrobiť niečo pekné...

Detičky sú často veľmi hravé a majú veľa energie, je nutné, aby si ju niekde vyprodukovali. Rozhádzané hračky po byte, neporiadok kde sa len pozriete, môžete eliminovať tým, že ich navnadíte, aby ste si spoločne vyrobili pekného kamaráta. Napríklad tak, že si ho vyrobíte pomocou vyrezávania tekvice. Vyrežte tvár, dovnútra uložte sviečku, prilepíte mu vlasy zo špagáta a temperovými farbami domaľujete obočie a líčka. Keďže sa za chvíľku blíži aj Halloween, dieťatko môžete takto povzbudiť k tomu, že si tekvička nájde aj praktické využitie.

Ak nemáte na to dostatok času, skúste ho presvedčiť, aby si samo vyrobilo kostým. Pravdepodobne mu to zaberie množstvo času, avšak za odmenu ho môžete zobrať aj na karneval. Ak vaše dieťatko veľmi nemá rado kreatívne činnosti, choďte na to inak. Stačí, keď si svojpomocne skúsi vyrobiť šarkana, ktorého následne vonku otestujete. Nie je na škodu vymyslieť pre detičky, napríklad aj preteky so šarkanmi. 

2. Poďme urobiť dobrý skutok...

Podporiť súťaživosť medzi deťmi nemusí byť vôbec zlé. Takto sa môžu neskôr naučiť, ako si poradiť aj v živote. Možno, aj vďaka tomu budú o čosi viac priebojnejšie. Čím to, napríklad môžete urobiť? Nemusíte tráviť dlhé hodiny vymýšľaním súťaží. Stačí, ak ich zapojíte do nejakej dobrovoľníckej činnosti. Môžu tak aj s inými detičkami, napríklad pomáhať zbierať odpadky, prípadne čistiť prírodu a podobne.

Prípadne zapojiť ich do nejakého krúžku alebo detského tábora, kde môžu napríklad kresliť obrázky, ktoré následne sa poskytnú nejakej organizácii, ktorá touto činnosťou následne podporí iné aktivity u detí. Je však  potrebné sa dopredu informovať o podmienkach dobrovoľníckej činnosti a krúžkov.

3. Poďme si vyrobiť niečo strašidelné...

Niekedy sa môže zdať, že detská fantázia nemá hraníc. Možno ste aj vy patrili medzi deti, ktoré mali radi strašidelné príbehy o duchoch a niektorých ste sa zrejme snažili aj vyvolať. To, samozrejme neodporúčame, no vhodnou alternatívou môže byť napríklad to, že detičkám navrhnete, aby ste si spoločne vyrobili ,,strašiaka do maku." Technickejšia časť v podobe výroby kostry z palíc bude zrejme na vás, no detičky sa isto môžu potešiť tej kreatívnejšej časti.

Napríklad, môžu namaľovať plachtu, nakresliť strašiakovi tvár, prirobiť mu vlasy. Taktiež z papiera vyrobiť prsty na nohách a rukách. V prípade, že máte väčší pozemok, je možné uvažovať aj o postavení menšieho ,,strašidelného" domčeka pre deti na záhrade.

4. Poďme nájsť ,,to" tajuplné miesto

Väčšina detí miluje záhady. Predstavte si, aké skvelé by pre ne mohlo byť, keby mali za úlohu hľadať stratený poklad. Samozrejme, nemusí ísť o skutočný poklad. Stačí, ak na nejaké miesto vonku, napríklad v záhrade, prípadne v blízkom okolí, umiestnite niečo, čomu sa vaše dieťatko poteší. 

Môže  to byť plyšová hračka, balík sladkostí alebo niečo iné. Pomôžte mu. Dieťaťu nechajte na určitých miestach aj nejaké indície ako sa k „pokladu" dostane. Môžu to byť vami vyrobené jednoduché značky a podobne. Čo ak ho to nadchne natoľko, že sa týmto vonku zabaví aj niekoľko hodín?

5. Poďme si prečítať niečo zaujímavé

Čo tak si zobrať deku a za príjemného počasia si ju umiestniť niekde do altánku, prípadne na lúku? Môžete si spoločne s rodinou vychutnať piknik a začítať sa do rozprávkových príbehov. Nemusíte knižky nutne kupovať, stačí ak si ich požičiate z knižnice. V súčasnosti ale nájdete vo viacerých obchodných domoch aj miesta, kde si knižky môžete zobrať natrvalo. Výmenou za iné knihy a podobne. V prípade pekného počasia, je možné všetky tieto aktivity robiť niekde vonku čerstvom vzduchu.  

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia