Týchto 5 aktivít môže mať na život detí pozitívnejší vplyv

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-12 13:20:00 |

Pre šťastie detičiek nie je nutné utrácať obrovské peniaze. Niekedy skutočne stačí robiť pár maličkostí. Takto im možno zlepšíte život.

Mnohí sa snažia byť pre deti tými najlepšími rodičmi, akými vedia byť. Mnohokrát sa stáva, že status rodiča znamená aj niesť si so sebou časté starosti a hľadať spôsoby, ako sa s nimi vysporiadať. Napríklad prebdené noci, kedy detičky neustále plakali. Toto je niekoľko vecí, ktoré môžete robiť s detičkami a môžu mať na ne pozitívny vplyv uvádza Parents.com.

Večné vzdory, možno aj úteky z domu, sú u pubertálnych detí pravdepodobné. Či už je vaše dieťa väčšie alebo menšie, vždy je lepšie, keď si s ním dokážete vybudovať dobrý vzťah. V každom prípad je normálne občas cítiť, že je to skutočne náročné. Avšak, existuje niekoľko jednoduchých činností, ktoré môžete robiť s detičkami. Okrem toho, že vám možno zlepšia náladu, taktiež môžu výrazne ovplyvniť aj život vašich detí. Možno práve tieto aktivity budú tými, ktoré si vaše dieťatko z detstva zapamätá a bude mať na ne príjemné spomienky. Tiež vám môžu pomôcť k tomu, že si medzi vami vybudujete krajší vzťah. Navyše, sú tieto činnosti vhodné aj pre menších drobcov.

1. Zahrajte sa

Mnoho detí miluje hry. Skúste sa s nimi zahrať takú, že zahráte rolu jeho obľúbenej rozprávkovej postavičky, prípadne si napríklad zoberte na pomoc plyšovú hračku, ktorú má veľmi rado. Dieťatko sa pri takejto hre môže cítiť naozaj bezpečne a možno vám počas nej, prezradí aj nejaké zaujímavosti, prípadne jeho obavy. Veď prečo by sa nezdôverilo svojmu dobrému plyšovému kamarátovi? Môžete si zobrať jeho obľúbenú hračku do rúk, napríklad povedzme, že ide o macka. Potom sa za neho schovávate tak, aby všetko čo poviete vyzeralo, že to hovorí medvedík. Pre drobcov to môže byť skutočne zábavné. Predstieranie rolí formou tohto kreatívneho aspektu nemusí byť nudné ani pre vás. Keďže spoločne stráveným časom s vlastnými deťmi môže prehĺbiť vaše rodinné puto.

V súčasnosti už boli zorganizované aj rôzne podujatia, typické alebo podobné programu prespávania plyšových zvieratiek. V materských školách, ktoré sa do tohto programu zapojili, si detičky našli viacero plyšových hračiek, s ktorými sa mohli hrať. Išlo o hračky, ktoré pochádzali z obrázkových knižiek, ktorým detičky čítali príbeh, noc predtým, uviedlo sa v štúdii z Japonska. Účelom štúdie 1 bolo zistiť, či spomínaný program prespávania vypchatých zvierat dokáže vzbudiť väčší záujem o čítanosť medzi detičkami.

Na základe realizovanej štúdie 1 sa prišlo na nasledovné výsledky. Ukázalo sa, že spomedzi detí, bolo viac takých, ktoré radšej čítali plyšákom knihy s obrázkami, ako bez obrázkov. Išlo však len o sledovacie obdobie, v prvom časovom bode. Avšak, výsledky dokazujú, že tento počet detí sa nezachoval už tri dni po uskutočnenom programe. Po troch dňoch od programu pribudli deti, ktoré  plyšovým zvieratkám nečítali. Pri tom, ako prebiehalo sledovacie obdobie, nebol uskutočnený ďalší zásah v rámci čítania. V súvislosti so spomínaným „prespávacím" programom sa zrealizovala aj štúdia 2, ako sa uvádza v spomínanej štúdii z Japonska.

2. Maznajte sa, ALE s mierou!

Podľa štúdie v Aplikovanej vývojovej vede, nie je vhodné, aby ste dieťatko priveľmi maznali. Samozrejme, ako sa hovorí, všetkého s mierou a nejaká „dávka" maznania je predsa len potrebná. Pre tento účel sa zhromaždilo niekoľko pracovníkov výskumu. Na vzorke viac ako 600 ľudí, ktorí už boli dospelými, sa prišlo k nasledovnému výsledku. Ľudia, ktorí v súčasnosti preukazovali znaky toho, že boli súcitnejší a taktiež aj šťastnejší, mali v detstve trochu iný prístup. Od ich rodičov pociťovali, že sa im dostávalo viac pozornosti. Napríklad, v podobe dotykov a objatí. Cítili, že sa na rodičov môžu spoľahnúť. Títo ľudia, teraz v dospelosti pravdepodobne aj menej trpeli úzkosťami.

3. Choďte na dovolenku alebo výlet s rodinou

Na základe britského výskumu sa prišlo na to, že výlety s rodinou majú priaznivý vplyv na emocionálne prežívanie dieťatka. Viacero ľudí, to sa štúdie zúčastnili uviedli, že keď počas života mali ťažké obdobie, snažili sa ho vylepšiť tým, že si pripomenuli spomínané výlety s rodinou. Zdá sa, že čas s rodinnými príslušníkmi, nemusí predstavovať večné hádky. Snažte sa vytvárať detičkám pozitívne spomienky.

Na základe britského výskumu, ktorý pochádzal z roku 2015 sa zistilo, že za svoju  najšťastnejšia spomienka, považuje  49 percent respondentov, práve dovolenku s rodinou. 

4. Nájdite si na dieťatko čas

Vytvoriť si bližší čas s drobcom môžete aj tak, že mu venujete počas dňa toľko času, koľko to bude možné. Samozrejme, každý máme svoje povinnosti. Ide len o to, aby ste si okrem klasických záležitostí, ako je hra alebo prechádzka s dieťatkom, našli naň aj niekoľko minút. Meghan Walls, Psy.D., ktorá pôsobí ako detská psychologička vo Wilmingtone, nachádzajúcom sa v štáte Delaware, povedala nasledovné. Podľa jej slov je vhodné, že s ním budete tráviť čas.

Pravdepodobne, to môže viesť k tomu, že dieťatku nebudete musieť dávať mnoho príkazov, aby danú vec splnilo do určitého časového limitu. To, že mu venujete aspoň 10 minút každý deň môže prispievať k tomu, že sa dieťa bude správať lepšie. Okrem toho, že to pomáha udržiavať si lepší vzťah medzi vami, pravdepodobne to môže mať aj priaznivý vplyv, že sa v budúcnosti nervovo nezrúti. Môže mať vďaka tomu lepšie duševné zdravie a zníži sa pravdepodobnosť, žeby niekedy siahlo po zakázaných drogách.

5. Urobte si selfie fotky

Možno, že fotenie nepatrí k vašim záľubám. Alebo sa domnievate, žeby takýto príklad, mohol viesť k tomu, že sa dieťa v budúcnosti od mobilu neodtrhne. Avšak, urobiť si selfíčka, na ktorých je vidieť, ako sa s dieťatkom spoločne smejete, má priaznivý vplyv. Štúdia uverejnená v Psychology of Well-Being. uviedla, že robenie si takýchto fotografií dokáže spôsobiť že sa môžete cítiť šťastnejšie a zároveň na seba môžete pozerať ako na lepšieho človeka.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia