10 zábavných a lacných aktivít, ako s deťmi tráviť čas počas jesene

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-10 10:51:00 |

Kto by sa rád nezabával? Nezáleží na tom, či patríte medzi introvertov alebo extrovertov. Jeseň je pre mnohých ľudí príjemným obdobím. Skúste napríklad toto.

Napriek tomu, že letné obdobie za sebou zatvorilo dvere, nemusíte sa obávať, žeby ste počas jesene museli sedieť doma. Pozrite sa na niekoľko aktivít, ktoré počas nej môžete robiť s rodinou. Nebude vás to stať ani toľko peňazí, ako ste si zrejme mysleli, uvádza Parents.com. Toto je niekoľko zábavných vecí, ktoré vám z financií ukroja takmer minimálne.

1. Pripravte si rodinnú stanovačku priamo na dvore alebo u vašich blízkych

Nemusíte cestovať na drahú dovolenku do zahraničia. Taktiež ani obzerať sa po detských táboroch, ktoré by sa venovali kempovaniu. Stačí, ak bývate v dome a použijete, napríklad svoj vlastný dvor. V prípade, že takúto možnosť nemáte, skúste sa opýtať, či by ste si mohli pripraviť rodinnú stanovačku u rodinných príbuzných alebo u priateľov.

Ako to urobiť? Pripravte si nafukovačku, prípadne nafukovací matrac. Následne ho položte tak, aby ste oň mohli uchopiť prikrývku, deku alebo čokoľvek, čo je pre tento účel použiteľné. Deku prehoďte napríklad cez outdoorový sušiak alebo ju pripevnite podľa uváženia na nejaký vhodný objekt. Napríklad na prašiak. Nezabudnite si ho zútulniť vankúšikmi, aby sa vám tam dobre spalo. Môžete si ho aj vyzdobiť. Použite svetielka, ktoré práve v noci môžu stanovaniu dodať príjemné čaro.

Aká by to bola stanovačka bez chutného jedla? Upečte si chutné koláčiky, prineste si so sebou občerstvenie a spolu s deťmi si zahrajte nejakú hru. Podstatné je, aby ste si užili spoločný čas s rodinou tak, ako vám je príjemné. Ak sa vám to zapáči, neskôr je možnosť aj prenajať si napríklad stan na kempovanie a podniknúť takéto dobrodružstvá aj mimo domova.

2. Prechádzka jablkovým sadom

Jesenné obdobie je ako stvorené pre rodinné prechádzky. Nie je príliš teplo a ešte nie je ani veľmi zima. Doprajte deťom pobyt na čerstvom vzduchu v prírode. Okrem toho, že sa prejdete, pravdepodobne si možno odnesiete aj nejaké to jabĺčko. V prípade, že je to zo sadu dovolené a možné. Niekedy prebieha aj zorganizovaný zber jabĺk pre verejnosť.

Pred samotným zberom je nutné sa informovať, za akých podmienok je možné si ich prísť nazbierať. Napríklad, či cena je daná podľa toho, koľko kg jabĺčok si odnesiete a pod. Je to celkom fajn investícia, keďže si z nich môžete napríklad pripraviť aj džem alebo ich využijete do koláča. Je to na vás.

3. Pripravte si chutný dezert

Deti sú vo všeobecnosti veľmi hravé. Naučte ich napríklad, ako si pripraviť domáci koláč. Samozrejme, nie je vhodné ich nechávať bez dozoru. Spoločná aktivita vás môže zblížiť. Okrem toho sa naučia veci, ktoré sa im môžu zísť napríklad aj do budúcna.

4. Urobte si večierok plný kreatívnej činnosti v podobe maľovania

V súčasnosti existujú rôzne videá, napríklad aj na Youtube, ako sa naučiť maľovať. Nezáleží na tom, že aktuálne nemáte bohvie aké základy. Pustite si videá a naučte sa kresliť spolu s deťmi. Nikdy neviete, či ich to nezaujme na toľko, že sa tým v budúcnosti, možno aj uživia. Už aj na internetových obchodoch nájdete pomôcky k zakúpeniu.

5. Doprajte si výlet autom

Nemusíte zo svojej peňaženky ťahať obrovské sumy peňazí. Preto, aby ste s rodinou zažili pohodovú atmosféru stačí, že sa autom odveziete na nejaké pekné miesto do prírody. Predstavte si tú krásu, keď vidíte, ako padajú listy, počujete šum stromov a vychutnávate si jesennú atmosféru. Ušetriť peniažky môžete tak, že si so sebou pribalíte jedlo z domu.

6. Choďte na slnečnicové pole

Aké krásne rodinné fotografie by to mohli byť pred slnečnicovým polom? Tieto krásne rastliny vyzerajú dobre na fotkách. V prípade, že sa vám zapáčia, sa možno rozhodnete, že si v obchode kúpite aj slnečnicové semená, ktoré majú na zdravie niekoľko priaznivých účinkov.

7. Ozdobte tekvicu

Jesenné obdobie je veľmi vhodným časom na skrášľovanie tekvíc. Keďže sa blíži Halloween, je to takmer samozrejmosť. Hoci, nejde o tradíciu, ktorá by u nás bola veľmi rozšírená. Aj tak, nájdeme mnoho akcií, podujatí či karnevalov, kde sa Halloween oslavuje a ľudia tam chodia prezlečení v rôznych maskách. Často ozdobené tekvice nosia aj detičky do školy. Nechajte sa zlákať touto príjemnou činnosťou a dajte priestor svojej kreativite.

8. Svojpomocne si pripravte vonné sviečky

Patríte k ľuďom, ktorí milujú sviečky? Možno, že si zvládnete ich pripraviť aj doma. Stačí, keď si nakúpite potrebné vybavenie, či už v internetových alebo kamenných obchodoch je na vás. Pozrite si niekoľko návodov, napríklad na Youtube. V súčasnosti existuje niekoľko druhov sviečok. Vyrobte si napríklad gélové sviečky. Okrem toho, že príjemne voňajú, sú skvelým doplnkom do domácnosti.

9. Nezabudnite ísť na piknik

Jedlo a príroda je takmer ideálna kombinácia. Už len stačí vybrať si deň a naplánovať piknik vtedy, kedy vám ho neprekazí sychravé počasie. Užite si ho spolu s rodinou. Skombinovať ho môžete napríklad s turistikou. Či budete pozorovať prírodu, rozprávať sa, hrať hry alebo si čítať s detičkami knihy, je len na vás.

10. Choďte na vatru

Počas jesene sa často na dedinách ale aj v mestách uskutočňujú rôzne podujatia, kde sa robí vatra. Predstavte si, aké by bolo fajn pokecať si so známymi, ktorých tam stretnete. Pri príjemnej hudbe sa možno naladíte aj na to, že si s detičkami radi zaspievate. Ak ste vyhladli, spýtajte sa, či si môžete napríklad opiecť špekačky. Možno, sa k vám pridajú aj iní a príjemný večer sa môže začať. V prípade, že nepatríte medzi extrovertov, urobte si vatru len s rodinou alebo blízkymi priateľmi. Samozrejme na miestach, na to určených. Vždy je však potrebné dbať na to, aby ste nespôsobili požiar.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia