Týchto 6 pravidiel prvej pomoci by malo ovládať aj vaše dieťa!

Týchto 6 pravidiel prvej
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-07-07 00:30:00 |

Ak dokážu ovládať smartfón pomaly lepšie ako vy, môžu tiež pomôcť pri záchrane života. Na to nezabúdajte.

Nemusíte byť vždy nablízku, keď sa vaše deti alebo ich kamaráti zrania. Naučte ich niekoľko základných zručností prvej pomoci, aby si dokázali poradiť aj v kritických situáciách. Nikdy nie je skoro. Koniec koncov, deti zvládnu toho obvykle omnoho viac ako si myslíme. Ktoré základné pravidlá by mali deti ovládať?

1. Naučte dieťa naspamäť čísla 155 a 112, ktoré je potrebné volať v núdzi. Keď majú deti dosť rokov na to, že ako-tak poznajú čísla, telefón na záchranku by mal patriť k prvým, ktoré ovládajú. Naprogramujte číslo aj na tlačidlo rýchlej voľby na mobile, ktorý používajú alebo majú k nemu prístup a naučte ich, ako ho použiť. Vysvetlite im, čo majú operátorovi povedať – čo, komu a kde sa stalo a adresu.  

2. Ak sa niekto poraní a nablízku nie je nikto dospelý, kto by mohol pomôcť, dieťa by malo vedieť zareagovať. „Ak vidíš tiecť krv, dôležité je na ranu tlačiť,“ vysvetlite mu. Krvácanie z rany je vo väčšine prípadov možné zastaviť práve priamym tlakom. Ak je po ruke vreckovka alebo niečo podobné, treba priložiť na ranu to, ak nie, pomôže aj holá ruka.

Ešte lepšie je naučiť deti ako si samy môžu zastaviť krvácanie vlastnou rukou. Použiť sa dá aj tričko, ak nie je veľmi špinavé – jednoducho ho dieťa vyzlečie a obviaže ním silno ranu. Po prvé – bude brániť preniknutiu choroboplodných zárodkov a po druhé, umožní silnejší tlak na väčšej ploche. Ak tlak krvácanie zastaví, no po povolení sa opäť spustí, treba tričko niečím previazať, čo umožní neustály tlak na ranu. Medzitým treba vyhľadať pomoc.

3. Stratil niekto vedomie? Naučte dieťa ako podať umelé dýchanie. Obvykle sú toho schopné deti zhruba od veku 9 až 10 rokov. Vtedy už majú dostatočnú silu na efektívne stláčanie hrudníka. Ideálnym riešením je dieťa v tomto veku prihlásiť na kurz prvej pomoci. Naučí sa základné zručnosti, ktoré budú prospešné nielen jemu, ale aj celej rodine a kamarátom. Buďte mu príkladom a prihláste sa na kurz celá rodina. Určite nejde o zbytočne vyhodené peniaze!

4. Popálenina? Dieťa by malo vedieť, že najúčinnejšou prvou pomocou je dať spálenú kožu pod studenú vodu. Či už sa popáli ono alebo niekto v jeho okolí, malo by vedieť zareagovať a rýchle popáleninu ošetrovať vodou. To je všetko, čo potrebuje dieťa o prvej pomoci pri popálení vedieť. Z domácej lekárničky je vhodné prikladať na popáleninu aloe vera. Nie je na škodu, ak bude dieťa vedieť, ako táto rastlinka vyzerá a že ju môže v prípade potreby použiť.

5. Boľavé oči? Naučte dieťa, že nikdy by si ich nemalo trieť prstami. Ak má ratolesť niečo v oku, šúchať si ho prstami nie je dobré. Môže si poškodiť rohovku, čo povedie k ďalším problémom. Vhodnou prvou pomocou je snažiť sa dostať cudzí predmet z oka von. Slzy sú tým, čo pomáha. Vysvetlite dieťaťu, že v takomto prípade nie je plač hanbou. Ak sa nedokáže rozplakať, malo by udržať oči zatvorené, kým mu niekto nepomôže špinku z oka odstrániť.

6. Štípanec? Ak dieťa pichne osa, ako prvá pomoc je dobrá cibuľa či ocot. Ak ho pichla včela, treba vybrať žihadlo. Naučte dieťa, že po poštípaní by si malo prejsť prstom po mieste, kde cíti bolesť, aby zistilo, či mu tam žihadlo nezostalo. Je v ňom jed, ktorý sa do organizmu dostáva, aj keď včela odletela. Je potrebné ho čo najskôr dostať von. Jednoducho ho treba vytiahnuť, stačí „šťuchnúť“ doň prstom. Vysvetlite dieťaťu, že o bodnutí môže prísť aj k celkovej alergickej reakcii organizmu a preto, ak mu štípanec príliš opúcha, bolí ho alebo sa mu zle prehĺta či ťažko dýcha, treba volať záchranku. Váhanie v tomto prípade je veľkou chybou, môže ho stáť život.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia