Domáce práce: Toto by už mali zvládnuť 2-ročné deti

Domáce práce: Toto by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-11-26 00:30:00 |

Deti, ktoré doma pomáhajú, si podľa vedcov vedú lepšie v dospelom živote. Ak ich budete zapájať do každodenných úloh, zlepšia tým nielen ich duševné zdravie.

Budú sa tiež cítiť dôležito! Podľa toho, koľko má dieťa rokov, by malo byť zapojené do určitých úloh či prác v domácnosti. Deti však nemajú byť prostriedkom k tomu, aby si rodičia oddýchli a prenechali prácu na svoje ratolesti. Prostredníctvom domácich prác sa deti naučia cenné lekcie do života, píše sa na brightside.me.

Domáce práce podľa veku dieťaťa:

2-5 rokov: učia sa poriadku

U batoliat by domáce práce mali pomôcť rozvíjať nové zručnosti a ukázať im, že každá úloha má svoj začiatok, stred a koniec. Napríklad, oblečiete sa, dané oblečenie nosíte a potom ho vložíte do koša na bielizeň. Najjednoduchšie domáce úlohy ich naučia, ako v budúcnosti rozdeliť väčšie projekty na menšie kroky.

S čím môžu pomôcť: upratovanie hračiek a kníh, odkladanie bielizne do koša, pri ustielanie postelí či čistení tanierov po jedle

 

6-7 rokov: pomáhajú a podieľajú sa na tímovej práci

Vhodný čas na vštepenie dôležitosti tímovej práce a pomoci ostatným! Deti vám môžu pomôcť s varením, prestieraním, zostavovaním zoznamov potravín a prinesením potrebných vecí z obchodu. Navyše, starostlivosť o domáceho miláčika ich nielen učí pomáhať, ale je to aj zábava! Celkovo sa dieťa bude cítiť viac zapojené a bude mať šancu lepšie sa zblížiť s členmi rodiny.

S čím môžu pomôcť: pomoc s prípravou jedla, pomoc s nákupom potravín, prestieranie, kŕmenie domácich miláčikov a polievanie rastlín

 

8-9 rokov: pochopenie, že všetko má svoje miesto

S pribúdajúcimi rokmi môžu deti prevziať viac zodpovednosti za seba, napríklad za správu svojich vecí. Tá má svoj systém, keďže každá jedna vec má svoje určené miesto. Mali by vedieť usporiadať svoj životný priestor tak, aby každá pomôcka, školské potreby, hračka a kúsok oblečenia boli na svojom vlastnom mieste. Dieťa sa tak učí dôslednosti a taktiež tomu, ako udržiavať svoj priestor v poriadku.

S čím môžu pomôcť: organizácia vecí, skladanie a odkladanie bielizne, vykladanie umývačky riadu a odkladanie príborov a riadu

 

10 - 11 rokov: učia sa viac samostatnosti

Je čas pripraviť sa na väčšie úlohy! V tomto okamihu je možné zaviesť časovo náročnejšie práce, ako je napríklad príprava raňajok či desiaty pred školou. Komplexné viacstupňové domáce práce, ako napríklad spomínané raňajky, povzbudzujú deti k tomu, aby plánovali dopredu a vymýšľali kroky potrebné na splnenie úlohy. Tak budú zručnejšie v oblasti riadenia času a riešenia problémov.

S čím môžu pomôcť: príprava raňajok alebo obedu do školy, vynášanie odpadkov, utieranie prachu, vysávanie a doručovanie pošty

 

12 - 15 rokov: učia sa stanovovať priority

U detí v tomto veku môžu domáce práce pomôcť pri budovaní pozitívnej sebaúcty. Cítia sa viac schopnejší a považujú sa za dospelých. Zavedenie nových domácich prác vhodných pre tento vek dokáže s motiváciou detí urobiť zázraky. Je dôležité naučiť ich sebadisciplíne a tomu, ako si stanovovať priority. To im poskytne väčšiu flexibilitu a slobodu pri domácich prácach.

S čím môžu pomôcť: umývanie automobilov, práce na dvore, upratovanie, kosenie trávnika, prebaľovanie, žehlenie, šitie gombíkov a umývanie okien

 

16 a viac rokov: príprava na život dospelých

Keď deti dospievajú, sú už sebestačné, takže súčasťou ich prác je všetko, čo by normálny dospelý človek mal robiť. Zahŕňajú vecnú správu peňazí a riešenie krízových situácií. Aj keď tieto zručnosti pomôžu dospievajúcim lepšie sa správať v neskoršom veku, neznamená to, že by ste im mali zavesiť na plecia všetky práce.

S čím môžu pomôcť: nakupovanie, varenie jedál, údržba automobilov, výmena žiaroviek, hĺbkové čistenie domácich spotrebičov (napríklad rozmrazovanie mrazničky) atď.

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia