Koľko kilometrov by malo zvládnuť na bicykli 5-ročné dieťa?

Koľko kilometrov by malo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-07-23 14:30:00 |

Prázdniny sú ako stvorené na rodinné cyklotúry. Pozor však! Zlým výberom bicykla alebo prehnane dlhým a náročným výletom môžete dieťa odradiť.

 Samozrejme, je to individuálne, akú vzdialenosť dieťa dokáže bez prílišnej námahy prejsť, vo všeobecnosti však možno skonštatvať, že päťročné dieťa by malo s ľahkosťou zvládnuť odbicyklovať 5 kilometrov. Ako všetci veľmi dobre vieme, s vidinou sladkej odmeny v cieli sa vždy šliape lepšie, preto nezabúdajte na motiváciu. Ak u vás nepomôže ani to, dajte šancu ťažnej tyči, ktorou spojíte svoja detský bicykel a do cieľa prídete bez sĺz a nervozity..

Ak chcete, aby si cyklovýlet užila naozaj celá rodina, dbajte na niekoľko zásad!

Krok prvý - správny výber bicykla

Nie je potrebné zdôrazňovať, že správny výber bicykla pre najmenšieho člena výpravy je tou najdôležitejšou vecou. O tom, ako dopadne výlet na príliš malom alebo naopak veľkom a ťažkom bicykli, ani nehovoriac. Preto je absolútne zásadné, aby si dieťa nový bicykel samo vyskúšalo, najlepšie pod dohľadom skúsených odborníkov. Tí ideálny bicykel spoznajú podľa týchto indícií.„Keď sa dieťa postaví rozkročmo na hornú rámovú trubku, malo by mať pod sebou miesto ešte tak 5 cm. Pri sedení musí bez problémov dosiahnuť na riadidlá. Tie by mu maii smerovať na úroveň pása,“ radí Jan Štádler, marketingový riaditeľ Hervis Sports ČR.

Deťom do 100 cm výšky postačí 12-palcový bicykel, ktorý často býva tým úplne prvým a obvykle je vybavený bezpečnou brzdou so spätným záberom pedálov nazývanou torpédo. Keď ratolesť dorastie do výšky 120 cm, poobzerajte sa už po 16-palcovom bicykli. Pre deti do výšky 135 cm je ideálny 20-palcový bicykel. Ten už tiež má spravidla prevody a predné a zadné brzdy.

Nikdy nezabudnite na povinnú detskú prilbu, vhod prídu aj reflexné prvky, kryt na reťaz, ktorý zabezpečí, aby sa do nej dieťaťu nezamotali nohavice či cyklistické rukavice.

Krok druhý - prvá jazda

Odborníci zhodne odporúčajú zaobstarať dieťaťu najskôr odrážadlo. To vlastne vyzerá ako malý bicykel bez pedálov. Začínajúci cyklista sa vďaka nemu naučí udržiavať rovnováhu, ktorá je pre jazdu na bicykli zásadná. Pred prvou jazdou mu vysvetlite, ako sa správne brzdí. Pre menšie deti je príjemnejšie brzdiť klasickým zašlapnutím. Ručná brzda môže byť spočiatku pre ich malé prstíky nepohodlná, a aj tak brzdia intuitívne nohami.

V otázke, či dať alebo nedať zadné pomocné kolieska, už zhoda úplne nepanuje. Aby si dieťa nezvyklo veľmi na bezproblémovú rovnováhu, kolieska mu aspoň trochu zvýšte, nech sa naučí držať stabilitu samo.

Dobrý tip na učenie je nasadiť dieťaťu malý batoh na chrbát. Ten potom pri jazde ľahko pridržiavajte. Dieťa tak cíti istotu a častokrát si ani nevšimne, že už ide samo.

A ešte jedna veľmi podstatná rada na záver - svojho malého jazdca trpezlivo chváľte.

Krok tretí - prvý výlet

Skvelá správa - váš malý športovec už sám úspešne zvládol prvé vzdialenosti, je teda čas vydať sa na rodinný výlet. Než vyštartujete, dôkladne si zopakujte pravidlá brzdenie a bezpečnej jazdy. Nezabudnite deťom pripomenúť zásadné pravidlo a to, že prudké zabrzdenie na poslednú chvíľu sa rovná letu cez riadidlá. Klaďte potomkovi a vlastne aj sebe na srdce, aby brzdil plynulo, zľahka a s dostatočným časovým predstihom. Pribrzdiť musí takisto pred vjazdom do prudkej zákruty.

Vyskúšajte tiež, či už vaše dieťatko zvláda dobre udržať rovnováhu - k tomu ideálne postačí akákoľvek vodorovná čiara. Čím pomalšie po nej zvládne na bicykli prejsť, tým máte väčšiu istotu, že sa môžete pustiť na cesty. Dôležité je tiež pripomenúť, aby sa pozeralo pred seba a príliš sa nesústredilo na terén pod sebou.

Prečítajte si tiež:

Bicyklovanie: Viete, kedy môže dieťa jazdiť po chodníku?

Zdravie detí: Stanovačka dokáže divy s dýchacími cestami 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia