MDD: Najlepšie tipy na zábavu vonku aj vnútri

MDD: Najlepšie tipy na
Ilustračné foto
Zdroj: thinsktock.com
2019-05-31 15:30:33 |

Tohtoročný prvý jún môže deti potešiť viac ako zvyčajne. Pripadá totiž na sobotu, voľno tak budú mať nielen ony, ale aj rodičia.

Prinášame niekoľko tipov na rôzne hry a aktivity, ktoré sa vám určite hodia nielen počas Medzinárodného dňa detí, ale aj hocikedy inokedy. A možno vás inšpiruje aj niektorý z našich tipov na milé darčeky pre menších aj väčších...

Letné počasie si pýta poriadny výlet

Milujú vaše deti zábavu vo vode? Namierte si to s nimi do aquaparku so špeciálnym animačným programom. Ak sú zbláznené do lietadiel, zoberte ich na letiská, kde môžu obdivovať lietadlá z tesnej blízkosti a zároveň na oblohe sledovať rôzne akrobatické kúsky plné adrenalínu. Viaceré zámky na Slovensku ponúkajú počas 1. júna deťom možnosť nielen nahliadnuť do tajomných zákutí, ale aj vyskúšať si dobové kostýmy, ktoré ich prenesú do vysnívaného sveta rozprávok. Medzi tie najvyhľadávanejšie už každoročne patrí Bojnický zámok, ktorého výhodou je lokalita. Nachádza sa len na skok od známej zoologickej záhrady.

Po stopách histórie sa môžete vydať aj v pohodlí domova, a to v hre Century. Dobrodružstvo začína cestou za vzácnym korením, v druhom diele sa vydáte na výpravu za zázrakmi východu. Posledné tretie dobrodružstvo sa celosvetovo objaví na pultoch v júni a zavedie vás do nového sveta. Hra má jednoduché pravidlá, no poskytuje veľké strategické možnosti a zároveň je veľmi svižná.

Hry v lone prírody sú zábava

V prípade, že pred preplnenými ulicami uprednostníte tichú prírodu, napínavý program môžete deťom pripraviť aj sami. Stačí trochu kreativity a z lesíka či lúky, prípadne aj vašej vlastnej záhrady, vytvoríte priestor pre napínavé chvíle a aktivity. Zaslúžený oddych na deke oživíte hraním kariet či spoločenských hier. Rozmerné a nemotorné škatule však môžete pokojne nechať doma. Známe tituly dnes bez problémov zoženiete aj v cestovnom balení. Medzi najhorúcejšie novinky patrí plechovkové balenie notoricky známej hry Rummikub postavenej na čo najšikovnejšom kombinovaní čísiel. Kompaktnú mini verziu môžete kedykoľvek vytiahnuť z tašky, či už sedíte vo vlaku alebo v parku na deke. Na pohľad originálnym balením v tvare žltého vrecúška so včeličkami vaše deti určite osloví hra Honeycombs. Vyskladajte si spoločne medový plást prostredníctvom doštičiek so symbolmi. 

Čo ak prší?

Dážď či dokonca búrky vedia pokaziť nielen plány na výlet, ale veľmi rýchlo aj náladu malých oslávencov. Aj v takomto prípade však deti môžu zažiť kopec zábavy. Nič nepokazíte, ak zamierite do spomínaného vodného sveta či indoorového zábavného centra. Skvelou možnosťou, ktorá vašich drobcov donúti vstať z postele, bude bezpochyby aj rozprávkový maratón s pukancami v kine alebo spoločné čítanie kníh.

Vytvorte z bytu rozprávkový svet

Ak patríte k rodičom, ktorí sú aj cez víkendy pracovne vyťažení alebo jednoducho sa vám nechce nikam chodiť, máme pre vás skvelý tip. Ostaňte doma. Jednou z možností, ako deti prekvapiť a zabaviť, je darovať im novú, zatiaľ neopozeranú spoločenskú hru. Ak sa rozhliadate po novinkách, vašej pozornosti by určite nemala ujsť nová rodinná verzia populárnej hry so slovami - Tik Tak Bum Family. V nej sa najlepším hráčom stáva ten, kto rýchlo a správne premýšľa, no zároveň má aj najrýchlejšie ruky. Na každého hráča totiž čaká tikajúca „bomba“, ktorá vyžaduje pohotové reakcie. Postreh precvičí aj ďalšia novinka s názvom Deja-Vu. Tvorí ju takmer 40 rozličných predmetov. Ak sa niektoré počas hry objavia znova, treba konať pohotovo a „ukoristiť“ ich čo najskôr. Jej výhodou je rýchlosť. Pokiaľ budete šikovní, víťaza spoznáte do 15 minút. Dynamickú hru si tak môžete s vašimi drobcami zahrať naozaj kedykoľvek.

Kto hľadá, nájde

Možno viete, že veľkonočným zvykom v niektorých krajinách je tzv. hľadanie vajíčok. Deti to priamo milujú, pretože hľadanie „pokladov“ je dobrodružstvo! Inšpirujte sa, nemusíte použiť vajíčka, ale čokoľvek vám napadne.  Cukríky, mince, žetóny… Poschovávajte ich po celej záhrade alebo na lúke. Úlohou malých detektívov bude nájsť čo najviac predmetov. Deti môžu hľadať samostatne, alebo v tímoch. Nezabudnite ich vopred namotivovať. Kto nájde najviac predmetov, vyhráva štedrú odmenu! Vsaďte na istotu, napríklad nesmažené kukuričné chrumky Cheetos Mix Ups má rado každé dieťa.  Sú zábavou nielen pre deti, ale pre celú rodinu.

Hry, ktoré bavia

Dajú sa hrať kdekoľvek, nevyžadujú žiadnu dlhú prípravu a deti bavia. To je ideálna kombinácia pre rodičov, ktorí na prípravu detského dňa nemajú príliš času. Príkladom takej hry sú Magnety. Deti sa prechádzajú po priestore a vy zvoláte, akou časťou tela a po koľkých sa majú magnety spojiť. Napríklad ramenami po troch či nosmi po dvoch. Kto sa nestihne spojiť, vypadáva. Ďalšou obľúbenou hrou sú Stoličky. Postavte stoličky do kruhu, musí ich byť však o jednu menej, ako detí, ktoré okolo nich chodia. Pustite nejakú veselú pesničku a stopujte ju, vo chvíli, kedy pieseň skončí, sa deti musia posadiť. Na koho stolička nezvýši, je z hry von.

Späť do minulosti

Pamätáte si ešte na hru Honzo, vstávaj? Vyvolávač stojí opäť v cieli k ostatným chrbtom a postupne oslovuje jednotlivých hráčov. Na pokyn „Honzo, vstávaj“ sa súťažiaci spýta, koľko je hodín. Vedúci odpovie koľko a akých krokov môže hráč urobiť. Fantázii sa medze nekladú, približovať k cieľu sa môže napr. krokmi mravenčími (na dĺžku chodidla), sloními (čo najväčšie), žabími (skok vpredu tzv. žabiak), račími (kroky vzadu) atď.

Celodenná zábava

Ďalší tip je pre rodičov, ktorí chcú deťom nachystať doslova nezabudnuteľný zážitok. Bude nutná dlhšia príprava, ale o to viac si to deti užijú. Rozdeľte deti na dva tímy. Ich úlohou bude najprv vymyslieť meno tímu, namaľovať na plátno svoju vlajku, nacvičiť si pokrik a vytvoriť si nejaká poznávacie znamenie, napr. znak na tvári. Nezabudnite teda na farby na tvár. Po zvyšok poobedia budú proti sebe tímy súperiť v čomkoľvek, čo vám napadne. Obyčajné súťaže ako sú preteky, lovenie rybičiek, skákanie panáka na čas atď. dostanú náhle iný rozmer, pretože byť súčasťou tímu a bojovať proti súperom je vzrušujúce. Pre upokojenie malých nezbedníkov môžete zaradiť napríklad aj hádanky alebo kreslenie.

Pár tipov na milé darčeky, ktoré potešia a vám neurobia prievan v peňaženke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto ste o MDD možno netušili...

Medzinárodný deň detí vznikol zrejme na Svetovej konferencii pre blaho detí, ktorá sa konala vo Švajčiarsku v Ženeve v roku 1925. A prečo práve 1. jún? Nevieme, no jedna teória hovorí, že čínsky generálny konzul v San Franciscu zhromaždil množstvo čínskych sirôt a zobral ich na festival Dračích lodí v roku 1925, čo bolo práve 1. júna toho roku. A zhodou náhod sa tento dátum zhodoval i s dátumom spomínanej konferencie.

Vo svete je za Medzinárodný deň detí od roku 1954 zvolený organizáciou UNESCO 20. november. Tento deň je charakterizovaný ako Svetový deň detí a Deň svetového bratstva a porozumenia medzi deťmi. Každá krajina vo svete oslavuje Medzinárodný deň detí v iný deň. Napríklad v Argentíne je to druhá nedeľa v auguste, v Nemecku je to ako u nás 1. jún, hoci aj tam sa v bývalom NDR oslavoval Medzinárodný deň detí 1. júna a v NSR 20. septembra a tento sviatok sa nazýval Svetový deň detí. Po zjednotení Nemecka sa Medzinárodný deň detí oslavuje už len 1. júna. V Maďarsku sa od roku 1950 oslavuje Deň detí poslednú nedeľu v máji. V Japonsku sa Medzinárodný deň detí oslavuje 5. mája, v Mexiku 30. apríla, v Poľsku 1. júna, vo Venezuele tretiu júlovú nedeľu a v moslimských krajinách 4. júla.

U nás sa Medzinárodný deň detí slávi od roku 1950. Je to deň venovaný našim najmenším. Deň, ktorý dospelí venujú detskému svetu, detským hrám, radostiam a detským srdiečkam. Či už máte batoľatá, predškolákov alebo 15-ročných pubertiakov, stále sú to deti a potrebujú ako rodičovskú lásku, tak aj pozornosť.  

Prečítajte si tiež:

Detská logika nepustí alebo pár čriepkov od školákov...

Tieto detské hlášky nemajú chybu

Fotogaléria

gettyimages.com. kik-textilien.sk
Autor: © Zoznam/kch, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia