Uhorka na vianočnom stromčeku? Takýto význam to má

Uhorka na vianočnom stromčeku?
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-12-20 09:30:24 |

Čakajú nás Vianoce a s nimi aj tradície a zvyky, ktoré dobre poznáme. Napríklad celý deň nejesť, aby sme videli zlaté prasa. Ale čo tak Vianoce po novom? Tým deti určite ohúrite!

Zdobenie vianočného stromčeka je azda tá najzaujímavejšia a najzábavnejšia vec pre vaše ratolesti. Nielenže je to rodinná aktivita, pri zdobení stromčeka vydajú vaši drobci kopec energie, no precvičia si aj svoju kreativitu. A ak chcete ešte väčšiu zábavu, nepozorovane na vianočný stromček ukryte jednu nevšednú ale peknú vianočnú ozdobu. Akú? Weihnachtsgurke alebo vianočnú uhorku. Áno, čítate správne, uhorku.

Táto vianočná uhorka so sebou nesie aj svoj vianočný príbeh, či tradíciu pochádzajúcu z Nemecka. Ide o zvyk, keď pri zdobení vianočného stromčeka rodičia veľmi dobre ukryjú vianočnú uhorku medzi ostatné vianočné ozdoby na stromčeku. Samozrejme, deti o tom nemajú ani len tušenie. Príde Štedrá večera, po nej drobcom zasvietia oči a hor sa na darčeky pod stromčekom. A tu je tá chvíľa, keď im poviete o vianočnej ozdobe na stromčeku. Ten, kto ju nájde ako prvý, bude mať extra darček navyše. No a v budúcom roku bude obzvlášť šťastný. Vážne.

Existuje niekoľko legiend o histórii tohto nezvyčajného vianočného zvyku.

Jedna hovorí, že tradícia vznikla začiatkom 20. storočia, v časoch, keď rodiny nemali veľa peňazí na kúpu darčekov pre všetky svoje deti. Takže len to dieťa, ktoré našlo vianočnú uhorku na stromčeku, dostalo darček.

Iná legenda nám však rozpráva o vojakovi Johnovi Lowovi. Počas americkej občianskej vojny bol bavorským väzňom a vážne ochorel. Hovorí sa, že sa krátko pred smrťou požiadal o kyslú uhorku. Po zjedení sa mu zdravie zlepšilo. Po rokoch bol prepustený a odvtedy každý vianočný stromček bol ozdobený uhorku.

Skúsite aj vy tohtoročné Vianoce spestriť novou tradíciou? Ak nezoženiete uhorku, môže to byť nejaká iná ozdoba, s úplne iným príbehom. V modernom stromčeku sa môže ukrývať guľa, ktorú vaši rodičia vešali na vetvičky ešte v čase, keď ste boli vy bábätkom. Alebo naopak, v stromčeku vyzdobenom v retroštýle, si nájde úkryt jedna supermoderná ozdoba, ktorú ešte určite stihnete kúpiť. Je to naozaj celkom zábavná vsuvka na vianočný večer, len pozor na to, aby stromček neskončil pri hľadaní ozdoby ratolesťami na zemi. 

Prečítajte si tiež:

Toto robia iní: A aké tradície dodržiavate na Vianoce vy?

Týchto 18 darov deťom zmení život

 

Fotogaléria


Foto: thinsktock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia