Tekvice nielen na tanieri: Vyrobte z nich robota či strašidelný dom

Tekvice nielen na tanieri:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-10-29 19:00:00 |

K jesenným dňom patrí neodmysliteľne aj zdobenie tekvíc. Či sú deti malé či veľké, určite ocenia, keď si budú môcť ozdobiť svoju vlastnú.

Zdobenie tekvíc patrí odjakživa k obľúbeným jesenným činnostiam. Pre deti však nie je veľká zábava, keď sa len prizerajú ako rodičia vydlabávajú a vyrezávajú tekvice. Dôverujte im a nechajte ich tvoriť. Či sú deti malé alebo veľké, skúsení vyrezávači alebo nováčikovia, dovoľte im, aby si vytvorili svoje vlastné dielo. Budú vám vďačné za túto možnosť a užijú si veľa zábavy. Samozrejme, nenechajte ich samotné, dohliadnite, aby si neublížili a keď vás požiadajú o pomoc, pridajte ruku k výtvoru.

Čo zvládnu deti podľa veku?

2 až 3 ročné

Dajte deťom fixky a môžu sa realizovať. Čo na tom, že tekvica bude mať tri oči, alebo bude celá dočmáraná. Fantázii sa medze nekladú.

4  až 5 ročné

Štvorročné deti zvládnu už jednoduché vydlabávanie vnútra tekvice. Môžu použiť napríklad naberačku na zmrzlinu. Fixkami potom môžu svoje tekvicové strašidlo dotvoriť.

6 až 8 ročné

Pomôžte deťom povystrihovať malé strašidielka a nalepiť ich na dlhé špajdle. Tie potom zastrčte do tekvice namiesto vlasov. Farbiť tekvicu môžu fixkami alebo použiť viacero lakov na nechty. Z vydlabaného vnútra vám môžu pomôcť uvariť skvelú tekvicovú polievku.

9 ročné a staršie

Pod vašim dohľadom im dovoľte urobiť celú prácu, od vymyslenia celého projektu, až po jeho realizáciu.

 

Tipy na zdobenie tekvíc

Maľovaná tekvica

Budete potrebovať dláto, farbu a svetlo na batériu, ktoré vložíte do tekvice. Vyrežte otvor na spodnej strane tekvice a vydlabte vnútro. Potom ju celú pomaľujte. Keď vyschne môžete vyrezať strašidelnú tvár, alebo čísla. Fantázii sa medze nekladú. Do hotovej tekvice vložte svetlo.

Mramorovaná tekvica

Vyrezávate tekvice každý rok a chcete zmenu? Skúste Nachystajte si väčšiu plastovú nádobu, laky na nechty rôznych farieb. Nádobu naplňte vodou, pridajte niekoľko kvapiek rôznych lakov na nechty. Špáradlom jemne farby rozotrite a namočte malú tekvičku do nádoby. Nechajte vysušiť. Ak ostanú nepomaľované miesta, celý postup zopakujte. Pracovať by ste mali pri izbovej teplote, rovnakú teplotu by mala mať aj voda.

Tekvicový robot

Máte doma milovníka skrutiek, vŕtačiek a kladív? Tento tip je pre vás ako stvorený. Budete potrebovať všetko, čo v domácnosti nepotrebujete. Skrutky, kovové ušká, sitká, starú metličku, všetko sa zíde. Namaľujte tekvicu metalickou farbou a nechajte uschnúť. Dajte dieťaťu vrták a môže sa realizovať. Oči zo skrutiek, na miesto antény metlička, klinec ako nos a ústa krídlová skrutka. Robot je hotový.

Ježko

Túto tekvicu môžu zdobiť aj najmenší. Budú k tomu potrebovať podlhovasté tekvice, dva klince s farebnou hlavičkou a špáradlá. Položte tekvicu na bok, aby pekne stála, zasuňte klince do tekvice vo vzdialeností očí. Nechajte deti, nech postupne zapichuje špáradla, až vznikne tekvicový ježko. Nevadí, že špáradlá nebudú pekne v zástupe. Vaši potomkovia budú i napriek tomu hrdí na svoj výtvor.

Vyrezávaný dom

Pomaľujte tekvicu čiernou farbou a nechajte zaschnúť. Tekvicu nemusíte vydlabávať, budete ju zdobiť len zvonku. Keď farba zaschne, namaľujte na tekvicu motív, ktorý chcete vyrezať. Môže to byť strašidlo alebo strašidelný dom. Je to na vás, ako sa rozhodnete. Zoberte škrabku na zemiaky a jemnými zárezmi vyrežte namaľovaný obrázok.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia