Deti by mali vedieť držať ceruzku od troch rokov!

Deti by mali vedieť
Ilustračné foto
Zdroj: stabilo
2016-05-19 13:01:36 |

Už prvé detské čarbanice naznačujú, či bude dieťa krasopisec, alebo si po sebe neprečíta ani samo. Podiel na tom máme aj my, rodičia.

Ak čakáte, že dieťa sa naučí správne držať farbičky, ceruzku či pero v prvej triede, ste na omyle. Podľa odborníčky je vtedy už neskoro. Správny úchop sa formuje niekedy medzi 4 a 5 rokom. „Je to teda najmä na učiteľkách v materských školách,“ hovorí špeciálna pedagogička Světlana Drábová. Veľký vplyv na to, ako sa dieťa naučí písať, však majú aj rodičia, súrodenci, starí rodičia a kamaráti, ktorých si pri písaní všíma a napodobňuje ich. Úchop sa samozrejme vyvíja - spočiatku deti držia farbičky v hrsti ako kladivko, neskôr zo strany a až potom prechádzajú k správnemu úchopu.

Drábová odporúča, aby ste dohliadali na to, akým spôsobom drží vaša ratolesť farbičky. Veľkou chybou je spoľahnúť sa, že si dieťa samo nájde spôsob, ako sa mu ceruzka či pero drží najlepšie a čo mu najviac vyhovuje. Aj keď si to neuvedomujeme, za mnohými problémami s písaním stojí zlý úchop, ktorý sme si vypestovali v detstve.

VIDEO: Ako podporiť tvorivosť detí a odohnať "zabijakov kreativity".

Aby sme predišli zlému úchopu a mnohým problémom s tým spojeným, deti by mali už od troch rokov vedieť, ako správne držať ceruzku v ruke. „V detských rukách by nemali byť ceruzky ani perá pre dospelých. Majú úplne iný úchop,“ zdôrazňuje Petra Slouková, manažérka marketingu spoločnosti Stabilo ČR, popredného výrobcu písacích potrieb v Európe. „Podľa našich posledných prieskumov v Nemecku má nesprávny úchop až 51 percent chlapcov a 31 percent dievčat školského veku,“ konštatuje. So správnym držaním pera to veru nevyzerá ružovo ani u nás dospelých. Výsledkom našich návykov je často stuhnuté krčné svalstvo, bolesti hlavy, nesprávne držanie tela a výnimočné nie sú ani problémy s rečou.

Aký je správny úchop pera?

To, akým spôsobom držíme v ruke pero alebo ceruzku, má veľký význam pri type nášho písma, efektivite písania a aj pri fyzickom zaťažení ruky. Pri správnom úchope, by mala ceruzka alebo pero ležať na poslednom článku prostredníka a zhora si ju pridržiavame bruškami palca a ukazováka. Ukazovák by nemal byť prehnutý a celá ruka by mala byť uvoľnená.

Prečítajte si: Naučte ratolesť držať ceruzku správne

„Chybný úchop môže zapríčiniť značnú bolestivosť ruky a jej rýchlu únavu. To má za následok chybovosť písania, potenie, stres a tým aj veľmi nepríjemné pocity detí pri písaní a kreslení,“ opisuje  Drábová. Pripomína, že pokiaľ sa deti nebudú cítiť už v skorom veku s perom v ruke pohodlne, môže to u nich vyvolať nechuť ku kresleniu a písaniu. "Na písaní sa podieľa až 200 svalov ruky," poukázala na dôležitosť správneho úchopu.

Odborníčka odporúča kupovať deťom písacie potreby s ergonomickým tvarom, ktorý ich nabáda k správnemu úchopu. Vhodnú sú trojhranné ceruzky a farbičky, pre školákov zase perá s ergonomickým tvarom.

Nabudúce: O tom, že dôležitá je aj poloha, v akej dieťa kreslí či píše.

Mohlo by vás tiež zaujať:

Takto jednoducho naučíte dieťa kresliť

Odborníčka radí, ako podporiť detskú tvorivosť

Naučte sa maľovať prstami: Ako na to?

 

 

Fotogaléria


Foto: redakcia, thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia