Dieťa cez prázdniny nenechávajte bez dozoru doma

Dieťa cez prázdniny nenechávajte
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-16 00:30:55 |

Blížiace sa prázdniny školákov tešia a ich zamestnaných rodičov často desia, lebo vyriešiť dvojmesačný program pre deti nie je jednoduché. Aké máte možnosti?

Asi najhorším variantom, pre ktorý sa môžu rodičia školákov počas prázdnin rozhodnúť, je nechať ich bez dozoru doma. Dva mesiace dovolenky vám nikto nedá, no sú aj iné možnosti, ako deťom pripraviť  nezabudnuteľné prázdniny, aj keď vy musíte chodiť do práce.

(Tráviť prázdniny samo doma by dieťa nemalo)

Ak máte možnosť, letné mesiace sú ideálnym časom, kedy môžu deti tráviť čas so starými rodičmi, sesternicami, bratrancami alebo sa na striedačku dohodnite s rodičmi kamarátov vášho dieťaťa a navzájom si ich strážte. Mnohé školy myslia na to, že rodičia musia chodiť do práce aj cez prázdniny a fungujú v nich školské kluby, v ktorých deti trávia čas. Najviac zážitkov okrem rodinných dovoleniek na zaujímavé miesta však deti získajú v letných táboroch. Ak sa bojíte pustiť svojho školáka na nejaký ten týždeň preč, môžete využiť ponuku niektorého z denných táborov.

Niektorí rodičia sa letným táborom vyhýbajú, lebo majú obavy z hygienických štandardov či dostatočného dozoru. Ak sa rozhodnete dieťa do tábora prihlásiť, vo vlastnom záujme by ste si mali zistiť, či spĺňa všetky podmienky. Organizovanie táborov totiž podlieha určitým pravidlám a zákonom, ktoré sú organizátori povinní dodržiavať. Ich plnenie kontrolujú regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ).

„RÚVZ v Banskej Bystrici k 1. júnu tohto roka vydal zatiaľ 179 rozhodnutí pre organizátorov zotavovacích podujatí, ktoré sa uskutočnili, alebo uskutočnia v 198 turnusoch. Vo všetkých prípadoch boli posúdené podmienky podujatia zamerané na prevenciu výskytu a šírenia sa prenosných ochorení v ubytovacej a stravovacej časti príslušných rekreačných zariadení, vrátane posúdenia kvality pitnej vody a vody na kúpanie," informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová. Podľa nej za posledné roky nezaznamenali aspoň v zariadeniach v pôsobnosti RÚVZ v Banskej Bystrici žiadny výskyt hromadne sa vyskytujúcich ochorení.

Stretávajú sa však aj s takým prístupom, keď organizátori letných táborov RÚVZ informujú neskoro a vtedy nemá hygienik možnosť posúdiť podmienky. K nedostatkom patrí aj to, že nevenujú dostatočnú pozornosť potrebnej dokumentácii o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa. Na zotavovacom podujatí sa môže zúčastňovať len dieťa zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve aj mimo domáceho prostredia a aj s ohľadom na jeho charakter. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa a prípadné vyjadrenie, napríklad k povinnosti užívania liekov počas pobytu, vydáva rodičovi či zákonnému zástupcovi lekár.

(Deti sa v tábore naučia veľa nového a budú mať nevšedné zážitky)

Ak chcete mať istotu, že váš školák si tábor užije, skúste si získať informácie z predchádzajúcich ročníkov od tých, ktorí ho už absolvovali. Ako pomoc rodičom pri rozhodovaní vydalo aj tento rok Centrum vedecko-technických informácií SR publikáciu „Kam počas letných prázdnin?“. Nájdete v nej informácie o takmer 300 letných, detských či prímestských táboroch, súťažiach a ďalších podujatiach, ktoré na toto leto pripravili centrá voľného času a občianske združenia po celom Slovensku. Zoznam je štruktúrovaný podľa krajov a okresov a nachádzajú sa tam aj pobyty organizované v zahraničí. Publikácia obsahuje aj termíny  konzultačných hodín centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Dostupná je  na webovej stránke www.cvtisr.sk alebo na adrese: www.uips.sk/sub/uips.sk/images/OddMladezASport/Mladez/kam_pocas/2015/ KamPocasLetnychPrazdnin_2015.pdf.

 

Prečítajte si tiež:

Ak dlho dovolíte byť deťom vonku?

S odstránením prisatého kliešťa neváhajte

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia