Vysvedčenie: POZOR, deti môžu konať skratovo!

Vysvedčenie: POZOR, deti môžu
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-29 15:20:00 |

Vysvedčenie a pre väčšinu detí vysnívané dvojmesačné prázdniny nemusia byť pre všetkých školákov len príjemným obdobím.

Koniec školského roka býva spojený aj s istou dávkou stresu a tlaku, upozorňuje internetová poradňa pre mladých ľudí IPčko. Ako pripomína, tým, že posledný predprázdninový mesiac je nabitý skúšaním, písomkami, výletmi, exkurziami, súťažami, školami v prírode a kadečím, školáci a študenti ani nemajú poriadne čas zorientovať sa v tom. "Všetko, čo prežívate v súvislosti s týmto obdobím je v poriadku, len v tom celom nezostávajte sami. Chceme vás podporiť, aby ste nám o svojich pocitoch aj naďalej hovorili," píšu na svojom facebookovom profile.

IPčko pripravilo pre deti, učiteľov a rodičov pár odporúčaní ako toto obdobie zvládnuť. Na internetovú poradňu sa možno obrátiť nonstop v akomkoľvek čase a bezplatne.  K dispozícii je Krízová linka pomoci 0800 500 333 (www.krizovalinkapomoci.sk) aj Dobrá linka (www.dobralinka.sk).

Za vysvedčenie netrestajte!

Vysvedčenie nemusí vždy spĺňať predstavy rodičov, no nemalo by byť pre vás prekvapením. Určite ste si všímali prácu svojho dieťaťa počas školského roka a mali by ste byť pripravení na to, s akým hodnotením príde domov. Tresty neplnia žiadny účel, omnoho väčší zmysel má s dieťaťom komunikovať a hľadať cesty, ako mu v nasledujúcom školskom roku budete vedieť pomôcť. Keď má strach z reakcie rodičov, je plné obáv a môže konať skratovo.

A myslite na to, že šikovný trojkár to môže dotiahnuť ďalej ako nepriebojný jednotkár. Známky nie sú to, čo z nás robí lepších alebo horších ľudí. Koniec sveta nie je ani to, keď si školák bude musieť zopakovať ročník. Naozaj sú na svete omnoho väčšie tragédie a nešťastia. Sú to naše deti, či už im to páli lepšie alebo horšie. Ony sa na svet nepýtali, my sme ich chceli a je našou povinnosťou ich chrániť. Rovnako to dieťa, ktoré je v škole ako ryba vo vode, ako aj to, ktoré by školu najradšej zrušilo. 

Ani samotné prázdniny nemusia pre každé dieťa znamenať dva bezstarostné mesiace, ale niektoré môžu napĺňať stresom a obavami z toho, že dhý čas neuvidia spolužiakov a premýšľajú, ako letné mesiace zvládnu. Končiaci školský rok bol poznačený viacerými nie práve pozitívnymi udalosťami, ako bola koronavírusová pandémia a vojna na Ukrajine. Deti sú plné obáv, čo sa môže odraziť aj na ich správaní a myslení.

Toto sú rady IPčka, ako zvládnuť vysvedčenie a prázdniny čo najpohodovejšie!

 
Posted by IPčko on Sunday, June 26, 2022

 

 
Posted by IPčko on Sunday, June 26, 2022

 

 
Posted by IPčko on Sunday, June 26, 2022

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia