Deti zase zostanú doma: Toto môže byť najväčší problém!

Deti zase zostanú doma:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-04 11:00:00 |

Mnohí žiaci opäť prechádzajú na online vyučovanie, budú mať dlhšie zimné prázdniny a bez spolužiakov, kamarátov. Ako vôbec deti znášajú sociálne odlúčenie?

O vyjadrenie sme požiadali psychiatričku MUDr. Luciu Vaškovú.

 „My, ľudia všeobecne, nie iba deti, sme sociálne tvory a vzťahy sú pre nás veľmi dôležité. Dá sa povedať, že človek bez ľudí nie je celým človekom. Druhých potrebujeme na napĺňanie svojich základných potrieb. Pokiaľ človek žije dlhší čas v izolácii, tak stráda, začne sa čoraz viac cítiť smutne, osamotene. To platí ako pre deti, tak aj pre dospelých.

Deti, navyše, môžu strácať záujem o svoje okolie, viac sa sťahovať do seba, môžu začať menej rozprávať. Preto je potrebné tento stav čo najskôr zaznamenať a hľadať cestu von z izolácie. Napríklad, pozvať nejakých kamarátov, zorganizovať nejakú detskú akciu a pod.

Mne sa osvedčilo aj zorganizovať domácu výučbu. Niekoľko detí sa stretlo v jednej domácnosti , venovala sa im vždy jedna mamička a ostatné v ten deň mohli buď pracovať, alebo si oddýchnuť.

Online výučba má ale tú výhodu, že deti majú doma aspoň rodičov, ktorí za normálnych podmienok sú väčšinou v práci a deti s nimi netrávia veľa času. Takže, deti si  užívajú spoločný rodinný čas, ale chýbajú im kamaráti. Chýba im možnosť sa baviť inak, než doma s rodičmi, viac byť ladení na svoju vlnu svojho veku.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia