Toto by vám nemalo ujsť: Prehľad hlavných opatrení v školách

Toto by vám nemalo
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-02 19:00:00 |

Plošné zatváranie škôl v tomto školskom roku podľa rezortu školstva nehrozí. V prvý školský deň sa otvorili školy vo všetkých farbách okresov.

Na rozdiel od minulého školského roka sa bude prerušovať vyučovanie len v jednotlivých triedach, nie v celej škole, informuje ministerstvo školstva na svojej stránke v Školskom semafore.

Karanténa

Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 14-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény). Ak by bolo v triede 100% žiakov, ktorí majú výnimku z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali COVID-19), v tejto triede nedôjde k prerušeniu vyučovania.

Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní.

Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí ochorenie COVID-19. Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada.

Ospravedlnenie žiaka

Rodič môže svojim rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od detského lekára, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní, ktorá môže mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky.

O tom, či je možné ospravedlniť žiaka len jedenkrát na 5 dní za celý polrok alebo viackrát, sa informujte u vedenia vašej školy.

OČR

Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

Testovanie a meranie teploty

Testovanie je dobrovoľné. Rodičia sa testovať nemusia. Odo dnes do 5. septembra môžu žiaci absolvovať testovanie kloktacími PCR testami (v školách alebo v domácom prostredí). Výsledok PCR testu bude doručený rodičovi do 72 hodín od zozbierania testov dodávateľom. Cieľom je zachytiť prípadné pozitívne deti po prázdninách.

Počas školského roka je možné využiť pravidelné antigénové samotestovanie, pri ktorom sa vytiera len predná časť nosa a výsledok je známy do niekoľkých minút. Rodičia za tieto testy neplatia.

Meranie teploty ráno pred školou nechalo ministerstvo na rozhodnutí riaditeľov jednotlivých škôl. Ak ho riaditeľ nariadi, je povinné pre všetkých žiakov. 

Rúška

Rúška v triedach sú povinné. Dýchacie cesty musia byť prekryté aj počas hodín hudobnej výchovy. Výnimkou je iba telesná výchova. Počas tej by však mali byť žiaci, pokiaľ to počasie dovoľuje, vonku. Rúška nemusia nosiť deti do veku 6 rokov, škôlkari, školáci s poruchami autistického spektra, s mentálnym alebo sluchovým postihnutím.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) rodičom odporúča, aby deti nosili do školy aj náhradné rúško a mikroténové vrecúško. "Dieťaťu pribaľte do školskej tašky aj jedno čisté mikroténové vrecúško, do ktorého odloží vlhké rúško," uvádza ÚVZ SR. Plátenné rúška je potrebné vyprať v práčke aspoň na 60 stupňov Celzia s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne vyvariť a následne vyžehliť suchým teplom. Jednorazové rúška treba vyhodiť do komunálneho odpadu. ÚVZ SR apeluje, aby ľudia minimalizovali dotyk s rúškom počas jeho nosenia. V prípade, že je rúško vlhké, špinavé alebo poškodené, je potrebné ho vymeniť za nové. Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie. 

Čo znamenajú jednotlivé fázy Školského semaforu?

Zelená fáza predstavuje stav, kedy v škole:

  • nie je žiadna osoba pozitívna na COVID-19,
  • je jedna alebo viac osôb v karanténe, lebo mimo školy prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Vyučovanie sa uskutočňuje bez obmedzenia, za prísnych protiepidemických opatrení.

Oranžová fáza predstavuje stav, kedy bola v škole

  • minimálne 1 osoba pozitívna na COVID-19.
  • riaditeľ môže prerušiť vyučovanie v triede alebo vo viacerých triedach (aj postupne), v ktorej sa vyskytol žiak alebo zamestnanec pozitívny na COVID-19, počas karantény zabezpečí dištančné vzdelávanie.
  • ak sa osoba pozitívna na COVID-19 vyskytla v domácnosti žiaka/zamestnanca, v karanténe zostáva len žiak/zamestnanec, nie celá trieda.

Červená fáza nastáva

  • pri viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch na COVID-19
  • ak ide o epidemický výskyt podľa rozhodnutia RÚVZ.
  • RÚVZ môže rozhodnutím obmedziť prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach, z dôvodu výskytu ohniska nákazy.
  • v triedach s prerušeným prevádzkou škola zabezpečí dištančné vzdelávanie. 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia