Prestaňte bojovať s domácimi úlohami: Zopár super tipov ako na to!

Prestaňte bojovať s domácimi
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2021-05-06 00:30:00 |

Po niekoľkomesačnom dištančnom vzdelávaní sa deti vrátili do škôl a v mnohých rodinách opäť začal boj s domácimi úlohami. Zmeňte to.

Domáce úlohy sú pre väčšinu školákov strašiakom. A nielen pre nich. Často vyvolávajú bolesti hlavy aj u rodičov, ktorí nad nimi strávia s deťmi množstvo času.

Namiesto toho, aby si deti užívali voľno, musia sa aj po príchode zo školy vrátiť k povinnostiam a to sa im nepáči To, či ich učitelia zadávajú veľa alebo málo, je iná téma. Každý má svoj systém. Naučiť však deti tomu, že k príprave do školy patrí aj nejaká tá úloha, určite nie je na škodu. Nemali by im však zabrať väčšinu popoludnia, kedy si potrebujú aj oddýchnuť, zahrať sa, prípadne venovať čas koníčkom alebo rôznym mimoškolským aktivitám.

Dôležitú úloha zohráva aj to, akú náladu pri vypracovávaní domácich úloh navodíte. Zabudnite na stres a nervozitu a snažte sa navodiť príjemnú pozitívnu atmosféru. Vyskúšajte pár tipov, vďaka ktorým sa domáce úlohy stanú menej náročnou časťou dňa ako doteraz. Radí Fiona Goddard, senior konzultantka pre vzdelávanie zo spoločnosti Maths-Whiz, ktorá v niektorých krajinách ponúka služby virtuálneho doučovania.

1. Vytvorte si týždenný rozvrh

Rovnako ako všetko ostatné, aj domáce úlohy sa uľahčujú rutinou. Stanovenie konkrétneho času odkedy dokedy sa nimi dieťa zaoberá, ho psychicky na to pripraví a tiež ich nevníma ako nekonečnú misiu.

Podľa veku (dlhší čas pre staršie deti, kratší pre mladšie deti) sa zamerajte zhruba na 40-minútovú prácu s desaťminútovou prestávkou v strede. Vy poznáte svoje dieťa najlepšie, tak by ste mali dokázať odhadnúť, kedy je schopné najlepšie sa sústrediť. Neriaďte sa tým, ako to robí susedka či kamarátka. Každé dieťa je jedinečné a keď jednému vyhovuje robiť sú domáce úlohy hneď po príchode zo školy, iné potrebuje najskôr trochu oddychu pri inej činnosti.

2. Vytvorte vhodné prostredie

Určite poznáte starý výrok Uprataný stôl, uprataná myseľ. Znamená to, že aby sme sa mohli sústrediť, nemalo by nás rozptyľovať množstvo zbytočností. Dbajte, aby bol pracovný stôl vášho školáka prehľadný s minimálnym rozptýlením. Nemali by sa na ňom alebo v jeho dohľade nachádzať žiadne obrazovky a všetko potrebné by malo byť poruke. Tak pôjdu domáce úlohy ako po masle.

3. Používajte výzvy

Niektorí školáci lepšie reagujú na vizuálne pomôcky. Ak patrí vaše dieťa k nim, používajte rôzne tabuľky či obrázky, v ktorých budú zaznačené podstatné veci potrebné k vypracovávaniu domácich úloh, napríklad vybrané slová, malá násobilka, slovné druhy a pod. Na škodu nie je ani malá tabuľa alebo tabuľová stena, na ktorú môžeme podľa aktuálnej situácie hocičo písať. U starších žiakov sa osvedčili rôzne lepiace farebné poznámkové bloky, na ktorých môžu mať poznačené tiež informácie, ktoré je potrebné pravidelne si utvrdzovať.  

4. Vyhýbajte sa negatívnym poznámkam

Keď deti bojujú s niečím, s čím sme v ich veku zápasili aj my, máme tendenciu prejaviť im sympatie tým, že sa posťažujeme na našu averziu k matematike, gramatike či čítaniu. Odborníci radia vyhýbať sa tomu. Negatívne myšlienky totiž môžu ovplyvniť prístup dieťaťa nielen k domácej úlohe, ale aj k celému predmetu viac, než by sa mohlo zdať . Byť si istým v nejakom predmete je polovica úspechu, preto je dôležité udržať dieťa pozitívne naladené, nech už robí úlohu z matematiky alebo z angličtiny.

5. Odmeňte námahu

Určite viete, čím môžete svoje dieťa motivovať, aby sa mu úlohy robili ľahšie. Dohodnite sa na schéme odmien za jednoduchšie a zložitejšie úlohy a uvidíte, že aj tie najnáročnejšie bude zvládať s väčšou ľahkosťou. Jedným z tipov je nálepkový graf, ktorý po určitom počte dní alebo týždňov povedie k väčšej odmene.

6. Zachovajte konzistentnosť

Pripomenutie, že sa treba pustiť do domácich úloh, vyvolá občas búrlivú reakciu dieťaťa, ktorá je spúšťačom vášho podráždenia a je po príjemnej atmosfére. Nie je každý deň nedeľa a tak treba rátať s tým, že prichádzajú lepšie aj horšie dni i pri vypracovávaní domácich úloh. Môže to byť veľmi frustrujúce, keď sa neviete s dieťaťom dohodnúť, no ak vydržíte pár dní a budete dbať na rutinu, stane sa to pre celú rodinu samozrejmosťou a odporu bude stále menej.

Rada na záver: Učte deti, že domáce úlohy sú ich zodpovednosť, nie vaša. Pri malých školákoch sú vaša spolupráca a vedenie dôležité, no postupne, od ročníka k ročníku, presúvajte gro úloh na nich. V každom prípade by malo dieťa vedieť, že aj keď si úlohy s ním nerobíte, jeho prácu skontrolujete. Pár minút času si určite dokáže nájsť aj ten najzaneprázdnenejší rodič.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia