Ktoré deti musia nosiť respirátor a ako je to s nárokom na OČR?

Ktoré deti musia nosiť
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-04-12 00:30:00 |

Škôlky a prvý stupeň základných škôl dnes otvárajú brány pre všetky deti. Mnohí rodičia si vydýchli. Iným pribudnú starosti, lebo sa odmietajú testovať a deti zostanú doma.

Nosenie respirátora nie je povinné pre deti do ukončenia prvého stupňa ZŠ a v interiéri môžu nosiť aj rúško. Žiaci druhého stupňa, študenti a dospelí zamestnanci školy musia mať v interiéri školy nasadený respirátor. Takisto ho v interiéri školy musia mať aj návštevníci školy.  

Ako pripomína hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) Daša Račková, nosenie rúšok a respirátorov nie je povinné pre deti do šesť rokov a ani pre deti v materských školách či v iných obdobných zariadeniach pre deti. "Dôrazne však odporúčame, aby deti od troch do šiestich rokov mali v interiéri verejných budov, ako aj v prostriedkoch hromadnej dopravy prekryté horné dýchacie cesty," dodala.

Musí alebo nemusí ísť dieťa do školy?

Materské školy a prvý stupeň základných škôl sú odo dnes otvorené pre deti všetkých rodičov. Podmienkou nástupu do školy je negatívny AG alebo PCR test (alebo výnimka z testovania) jedného zo zákonných zástupcov dieťaťa žijúceho v spoločnej domácnosti nie starší ako 7 dní. 

Ak zákonný zástupca neabsolvuje testovanie a jeho dieťa tak nemôže navštevovať školu prezenčne, bude mať absenciu ospravedlnenú, no rodič to musí škole riadne nahlásiť. Zároveň musí byť v kontakte s učiteľmi. Buď budú žiakovi zadávať úlohy rovnako, ako keď chýba pre chorobu alebo dištančne, ak sú na to kapacitné možnosti. V prípade, že zákonný zástupca viac ako 5 dní nebude so školou komunikovať, riaditeľ to nahlási Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako zanedbávanie povinnej školskej dochádzky. Ak dieťa bude chýbať na prezenčnom vyučovaní viac ako 15 dní a zákonný zástupca nezabezpečí kontakt so školou, môže byť žiak komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka. Zákonný zástupca nemá nárok na pandemickú OČR.

Možnosť nechať dieťa doma tak môžu využiť aj tí rodičia, ktorí majú obavy, že by sa mohlo nakaziť, prípadne nakaziť člena rodiny a podobne. Dôležitá je komunikácia s učiteľmi. Náakazu samozrejme stopercente vylúčiť nemožno. Riaditelia viacerých škôl, ktoré boli otvorené už pred dneškom, skonštatovali, že aj napriek prísnym protipandemickým opatreniam sa výskyt ochorenia Covid-19 medzi deťmi zvýšil. Nie je to však na každej škole, preto je len na vašom uvážení, ako sa rozhodnete. Riziko možno eliminovať aj tým, že dieťa sa zúčastní iba na vyučovaní a nebude chodiť na obedy ani do Školského klubu detí. Tiež ho treba poučiť, aby si často umývalo ruky a nedelilo sa v týchto dňoch o desiatu s kamarátmi, nedali si navzájom piť vodu z fliaš a podobne. Rezort školstva, ako aj odborníci z oblasti vzdelávania pripomínajú, že prítomnosť na vyučovaní v škole je v najlepšom záujme dieťaťa. 

Kedy máte nárok na OČR či pandemickú OČR?

Na ošetrovné svojich detí máte nárok vtedy, ak vám bola nariadená karanténa/izolácia. Rovnako o OČR možno požiadať, keď rozhodnutím príslušného orgánu (zriaďovateľ, riaditeľ, RÚVZ) zatvoria triedu, ktorú vaše dieťa navštevuje alebo celú školu. Nemusí ísť len o karanténne rozhodnutie, ale napríklad aj o riaditeľské voľno. No a samozrejme, ak máte potvrdenie od lekára o potrebe ošetrovania chorého dieťaťa.

Spolu so škôlkami a prvým stupňom sú aj naďalej otvorené špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, stredné školy v posledných ročníkoch či ďalšie školské zariadenia. Umožnené je tiež vzdelávanie žiakov, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu, v malých skupinách piatich žiakov a jedného pedagóga. 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia