Školské lavice bude drať v tomto školskom roku 692 950 žiakov

Školské lavice bude drať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-02 19:00:00 |

S rúškami, v odstupoch a po skupinách – základné a stredné školy na Slovensku otvorili deťom triedy. Prváčikov je 59 229.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling privítal žiakov a otvoril školský rok 2020/2021 na základnej škole s najväčším počtom žiakov na Slovensku – Základnej škole kpt. Jána Nálepku v Stupave. „Verím, že v rámci opatrení, ktoré nastavil Úrad verejného zdravotníctva SR to všetko zvládneme,“ vyhlásil minister.

Posunutý začiatok školského roka z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie je podľa informácií regionálnych úradov verejného zdravotníctva zatiaľ na štyroch školách. Vývoj situácie bude ministerstvo školstva priebežne sledovať spolu s ministerstvom zdravotníctva. Budeme prijímať všetky požiadavky zo škôl a verím, že odborníci v piatok dajú ďalšie odporúčania,“ informoval šéf rezortu školstva. Zopakoval tiež, že miesto plošného zatvárania škôl budú odborníci postupovať lokálne – na úrovni škôl či dokonca tried.

Vedenia škôl na nový školský rok pripravili bezpečnostné a preventívne opatrenia, ktoré majú minimalizovať riziko šírenia koronavírusu medzi žiakmi a učiteľmi. Podrobné odporúčania pre školy, rodičov či pedagógov zverejnilo ministerstvo školstva v manuáloch na webe minedu.sk aj na portáli Učíme na diaľku. „Od dnešného dňa na portáli Učíme na diaľku spúšťame aj nový informačno-vzdelávací portál EDU TV, kde budeme zverejňovať napríklad rozhovory s odborníkmi alebo inštruktážne videá,“ upozornil minister. Cieľom novej internetovej platformy je poskytnúť verejnosti čo najviac dôležitých informácií o rezorte. Branislav Gröhling súčasne vyzval rodičov, aby si dávali pozor na dezinformačné médiá.

„Chcem poprosiť nás všetkých, keď zvládneme prvé dva týždne, zvládneme aj všetky ďalšie týždne a ja verím, že červenú fázu na školách nebudeme musieť realizovať,“ uzavrel šéf rezortu školstva Branislav Gröhling.

 

Štatistické informácie o počte žiakov v školskom roku 2020/2021:

Počet žiakov základných škôl a stredných škôl (vrátane špeciálnych) – 692 950

Nárast celkového počtu žiakov ZŠ a SŠ v porovnaní s rokom 2019/2020 – 10 396

 

Počet žiakov 1. ročníka základných škôl – 59 229 

Počet žiakov ZŠ celkovo (vrátane špeciálnych) – 497 425

Nárast celkového počtu žiakov ZŠ v porovnaní s rokom 2019/2020 – 17 212

 

Počet žiakov 1. ročníka stredných škôl – 39 387 

Počet žiakov SŠ celkovo (vrátane špeciálnych) – 195 525 

Pokles celkového počtu žiakov SŠ v porovnaní s rokom 2019/2020 – 6 816

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: CVTI SR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia