Toto je dôvod, prečo by deti mali absolvovať prehliadku u očného

Toto je dôvod, prečo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-08-27 14:30:00 |

Vek dieťaťa hrá v prípade odhalenia očnej poruchy významnú úlohu. Upozornila na to Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva SR. Pred nástupom do školy by ju mali absolvovať všetky.

Dieťa s očnou chybou musí podľa Hamade vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť. "Ak má nejakú dioptrickú chybu, neliečenú tupozrakosť alebo škúli, môže to byť preňho hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie," uviedla. 


TIP: Toto by mali deti jesť pre posilnenie očí

 


Rodič by pred nástupom do školy mal dieťa poučiť o jednoduchých návykoch, najmä ako správne sedieť a v akej vzdialenosti mať oči pri písaní úloh od zošita alebo pri sedení za počítačom od monitora. Podľa Hamade pomáhajú pravidelné prestávky, počas ktorých je dobré pozerať sa pre zmenu do diaľky, napríklad z okna, alebo vyskúšať očnú gymnastiku.Dôležitý je aj čas, ktorý dieťa denne strávi za počítačom. Podľa odborníkov optimálnym časom stráveným pri počítači je okolo dvoch hodín denne.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia