Do škôl sa odo dnes mohli vrátiť všetci žiaci, na Kysuciach nastal poplach

Do škôl sa odo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-06-22 16:30:00 |

Stredné školy a šieste až deviate ročníky základných škôl sa otvorili na sedem pracovných dní od dnešného dňa do pondelka 30. júna. V Čadci a Krásne nad Kysucou školy zavreli

Dochádzka žiakov nie je povinná, ale dobrovoľná. Rodičom, ktorí nedali svoje deti do školy, ale ostávajú s nimi doma, sa preplatí ošetrovanie člena rodiny. Žiaci a študenti nemusia mať v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu rúška.

 "Predpokladáme, že školy využijú tieto dni najmä na odovzdanie vysvedčení, prípadne na odovzdávanie učebníc a ukončenie ročníka. Určite nebudeme odporúčať žiadne skúšanie ani testovanie," zdôraznil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Školy však podľa neho môžu využiť návrat študentov a žiakov do tried na zistenie a overenie úrovne ich vedomostí, aby sa mohli pripraviť na leto a nový školský rok.

Podľa informácií TASR všetky stredné školy, ktorých zriaďovateľmi sú samosprávne kraje, svoje brány od odo dnes neotvorili. Napríklad v Prešovskom a Košickom kraji sa žiaci vrátia do škôl až v utorok 30. júna. Od pondelka 29. júna sa otvoria stredné školy v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Banskobystrický samosprávny kraj riaditeľom odporúča otvoriť stredné školy len na odovzdanie kníh a vysvedčení, a to 29. a 30. júna, rozhodnutie je však na riaditeľoch škôl.  

Rozhodnutie, či otvoria alebo neotvoria stredné školy od dnešného dňa, nechali kraje na riaditeľoch v Trenčianskom a Žilinskom kraji. V Bratislavskom samosprávnom kraji sa vrátili do školských lavíc žiaci z 18 stredných škôl, pričom kraj je zriaďovateľom 54, na ostatných školách sa bude výučba realizovať rôzne.

Čadca a Krásnonand Kysucou mseli školy zatvoriť pre koronavíus

Pre potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom zatvorili v Čadci Základnú školu (ZŠ) M. R. Štefánika, Materskú školu (MŠ) Fraňa Kráľa, obidve základné umelecké školy a v Krásne nad Kysucou ZŠ s MŠ Krásno nad Kysucou – Kalinov. Samosprávy o tom informujú na svojich internetových stránkach.

V Čadci zasadal dnes ráno krízový štáb, ktorý odporučil prerušiť vyučovanie do odvolania. "V Čadci sme zaznamenali prvé potvrdené prípady ochorenia COVID-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Čadci ma informoval, že už prebieha informovanie rodičov o testovaní detí a zamestnancov školských zariadení. Buďme zodpovední, ohľaduplní a nosme rúško. Chránime sa tak navzájom," uviedol primátor Čadce Milan Gura.

V Krásne nad Kysucou sa cez víkend potvrdila nákaza ochorením COVID-19 u obyvateľky mestskej časti Kalinov. "Mesto a RÚVZ prijali preventívne opatrenia proti ďalšiemu šíreniu nákazy, kým budú známe výsledky testovania všetkých osôb, s ktorými prišla do styku. V súčasnosti je hospitalizovaná v zdravotníckom zariadení. V spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom dezinfikujeme všetky verejné priestory dotknutej mestskej časti. Zároveň upozorňujeme obyvateľov, aby boli opatrní a dodržiavali všetky opatrenia ÚVZ SR," vyzvalo mesto na internetovej stránke.
 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia