Projekt "teleškoly" stále žije, problémom sú však financie

Projekt
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-12 16:30:00 |

Mnohí rodičia školákov na to čakali, no rezortu školstva sa stále nepodarilo vzdelávanie detí prostredníctvom tohto projektu spustiť. Dočkáme sa ho?

Projekt "teleškoly", ktorý chcelo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spustiť počas obdobia, keď sa žiaci vzdelávajú dištančnou formou, sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať. Ako uviedol v rozhovore pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), projekt stále žije, aj keď problémom sú najmä financie.

"Pri 'teleškole' naša kreativita narazila na realitu a finančné možnosti. Projekt však stále žije," uviedol minister s tým, že sa ešte uvidí, ako sa ho podarí zrealizovať. Poznamenal, že by chcel, aby projekt fungoval čo najskôr. "Problém je však z veľkej časti pre financie, ktoré teraz, bohužiaľ, nemáme," priblížil.

Projekt mal simulovať reálne vyučovanie v školách pre vybrané ročníky základných škôl. Pri tvorení jeho obsahu sa mali striedať desiatky učiteľov.

Do školy možno ešte pred letnými pázdninami

Rovnako ako projekt "teleškoly", je živá aj myšlienka, že škôlkari a aspoň žiaci prvého stupňa sa predsa len vrátia ešte pred letom do školy. Určite však nepôjde o klasické vyučovanie vo veľkých skupinách v triedach. Všetko bude závisieť od rozhodnutia odborníkov, ktorí o tejto možnosti v týchto dňoch aktuálne rokujú. 

Na programe sú aj letné školy

V prípade, že budú v letných mesiacoch otvorené letné školy, zameriavať sa budú na výchovu žiakov a čiastočne budú o vzdelávaní. Minister potvrdil, že keď sa povie letná škola, tak to neznamená, že všetky školy budú v lete otvorené. "Chceme ich ponúknuť pre rodičov a deti zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo pre tých, ktorí pociťujú, že v týchto mesiacoch nemali plnohodnotné vzdelávanie a mohla by nejakým spôsobom nastať nerovnosť kvality vzdelávania," vysvetlil Gröhling. Letná škola ako taká podľa šéfa rezortu školstva fungovala každé letné prázdniny.

Princíp letných škôl nespočíva v tom, že žiaci budú sedieť v školských laviciach. "Sme si vedomí, že školy nie sú na to vybavené, aby v nich v júli a v auguste akýmkoľvek spôsobom prebiehalo vyučovanie alebo stretávanie sa, či už je to po stránke klimatizácie, vybavenia alebo personálneho zabezpečenia," poznamenal minister.
      


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia