KORONAVÍRUS V Bratislave zatvoria základné školy aj škôlky

KORONAVÍRUS V Bratislave zatvoria
Zdroj: gettyimages.com
2020-03-09 09:00:25 |

Základné, umelecké i materské školy v Bratislave ostanú od utorka (10. 3.) do konca týždňa zatvorené.

Školáci si užijú neplánované voľno zatiaľ 4 dni. O preventívnom opatrení v dôsledku rizika prenosu nového koronavírusu to po stretnutí so starostami mestských častí hlavného mesta uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo. Opatrenie vyplynulo aj z pondelkového oznámenia starostu Ružinova Martina Chrena, ktorý zverejnil na sociálnej sieti status, že u jednej z učiteliek materskej školy na Palkovičovej ulici bol ráno potvrdený nový koronavírus a nie je možné vylúčiť, že neprišlo k infikovaniu ďalších osôb. Vallo na pondelkovom brífingu zároveň oznámil, že ďalšou pozitívne testovanou je aj jedna vodička električky DPB.

Vallo pripomenul doteraz vykonané opatrenia na úrovni mesta i opatrenia vyplývajúce z rozhodnutia štátu. Primátor oznámil, že hlavné mesto uzatvára svoje kultúrne, spoločenské a športové centrá vrátane zoologickej záhrady i zimného štadióna. Vallo takisto vyzval obyvateľov na zvýšené dodržiavanie hygienických opatrení, taktiež zvýšenú pozornosť a starostlivosť o zdravotný stav.

Starostovia rovnako apelovali na ďalších zriaďovateľov a požiadali ich o realizáciu preventívnych opatrení, to isté adresovali i smerom k organizátorom kultúrnych a spoločenských podujatí v hlavnom meste. "V tomto prípade by malo prísť plošné rozhodnutie z úrovne štátu," naznačili.

Zrušili zájazdy aj exkurzie

Ministersto školstva, vedy, výskumu a športu zrrušilo všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia a návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach. Toto nariadenie bude platné do odvolania. Uvedené usmernenie rozosielalo ministerstvo školám dnes ráno. V súvislosti so šírením respiračného ochorenia vyvolaného novým koronavírusom Covid-19 zasadal v piatok 6. marca 2020 Ústredný krízový štáb, ktorý prijal viaceré nové opatrenia a zákazy.

V usmernení dôrazne žiadajú zriaďovateľov a riaditeľov škôl, aby zabezpečili v školách teplú vodu, nedezinfikovali ruky deťom netradičnými dezinfekčnými prostriedkami, a to napríklad otcom. Taktiež by podľa nich mali denne prostredníctvom školských rozhlasov upozorňovať a vyzývať deti na prísne dodržiavanie všeobecne preventívnych ochranných opatrení. Žiadajú tiež zvýšiť hygienické opatrenia v sociálnych zariadeniach a v školských jedálňach.

Pri organizovaní športových podujatí ministerstvo odporúča, aby sa konali bez účastí divákov. Športovým zväzom a obciam navrhuje zvážiť organizovanie športových podujatí na verejných priestranstvách. Ak sa nakoniec rozhodnú podujatie zorganizovať, mali by svoje postupy odkonzultovať so samosprávou, úradom verejného zdravotníctva, napríklad regionálnym hygienikom či medzinárodnými športovými zväzmi. Taktiež zvážiť účasť športovcov z krajín, v ktorých sa koronavírus objavil.

 

 


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: TASR. SITA

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia