Tretiaci sa už nebudú musieť povinne učiť angličtinu

Tretiaci sa už nebudú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-08-27 17:30:13 |

Prax ukázala, že mnohým viac vyhovuje nemčina či francúzština, ktoré sú jazykmi obchodu a kultúry.

Nový školský rok 2019/2020 prinesie žiakom základných škôl zmenu v oblasti vyučovania cudzieho jazyka. Doteraz sa učili povinne anglický jazyk, a to už od tretieho ročníka. K nemu si zvolili v siedmom ročníku ďalší svetový jazyk (nemecký, taliansky, francúzsky, ruský alebo španielsky), ktorého vyučovanie vedela škola zabezpečiť (podľa možností školy a záujmu žiakov).

Po novom si žiaci budú môcť už vybrať svetový jazyk, ktorý sa začnú učiť v 3. ročníku povinne. Ak si žiak nevyberie anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk, musí si ho v 7. – 9. ročníku zvoliť ako druhý cudzí jazyk. Dôvodom je to, že škola má v zmysle školského zákona „umožniť žiakovi ovládať anglický jazyk a aspoň jeden ďalší cudzí jazyk a vedieť ich používať“. Časová dotácia musí byť v tomto prípade najmenej dve hodiny týždenne, ktoré je škola povinná zabezpečiť z rámca voliteľných hodín.

 Ministerstvo školstva pristúpilo k prehodnoteniu súčasného postavenia cudzieho jazyka vo vzdelávaní na základe komunikácie so školami, ale aj so zamestnávateľskými zväzmi. Okrem toho ovládanie viacerých cudzích jazykov, osobitne nemčiny a francúzštiny, ktoré sú jazykmi obchodu a kultúry, môže zabezpečiť lepšie uplatnenie na trhu práce.

Zmena, ktorá začína platiť od septembra tohto roka, je pre školy dobrovoľná. Ministerstvo školstva predpokladá, že väčšina škôl zostane pri doterajšej praxi a naďalej bude vyučovať povinne anglický jazyk ako prvý cudzí jazyk.

Prečítajte si tiež:

10 vecí, ktoré sa deti potrebujú naučiť v detstve

Známky nie sú všetko: Títo v škole nehviezdili a dosiahli viac ako väčšina z nás

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: minedu.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia