Tipy a triky, ktoré dieťaťu pomôžu k úspechu v škole

Tipy a triky, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2019-05-28 00:30:10 |

Osobnosť človeka sa formuje od momentu, kedy príde na svet. Zistite, do ktorej skupiny patrí vaše dieťa a skúste tieto finty, aby mu to lepšie pálilo.

Bol to Hippokrates, kto asi pred 2500 rokmi položil základy charakteristiky osobností, a to identifikáciou rôznych typov. 

1. Cholerik

V živote s týmito deťmi nie je núdza o dramatické situácie, ktoré privádzajú veľmi často do rozpakov i samotných rodičov. Neraz si pri ich výchove uvedomia, že majú problém so sebaovládaním.

Cholerické dieťa je skutočným lídrom a snaží sa mať situácie vždy pod kontrolou. Aké metódy učenia zvoliť pri tomto type dieťaťa? Skvelým nápadom sú vyučovacie metódy založené na testovaní. Zvoliť však môžete v podstate takmer akúkoľvek metódu. Malý cholerik jednoducho verí v seba trocha viac ako iné deti. je si taký istý svojími schopnosťami, že len zriedkakedy potrebuje „rozhovor“ s rodinou týkajúci sa školských povinností či prospechu. Ak malí cholerici s niečím občas trochu zápasia, je to najčastejšie matematika.  A čo najviac potrebujú? Do učenia ich treba trocha postrčiť.

2. Sangvinik

Sangvinik je priateľské, spoločenské a veselé dieťa. Pôsobí celkovo spokojne a vyrovnane. Je otvorené, zhovorčivé a miluje nové tváre a nové miesta. 

Žiak sangvinik

Ak máte doma malého sangvinika, rátajte s tým, že bude často pokarhaný za 'rušenie triedy' a prílišnú výrečnosť. Vďaka svojim tvorivým vlastnostiam bude pravdepodobne vynikať v predmetoch ako výtvarná výchova, literatúra alebo zahviezdi na dramatickom krúžku a v budúcnosti nájde uplatnenie v matematických vedách a logike. A aký spôsob vzdelávania zvoliť? Najlepšou voľbou sú vizuálne vzdelávacie techniky.  Vizuálne učenie sa vo všeobecnosti používa od raného veku, keď učíte svojho drobca písmená, čísla alebo farby prostredníctvom malých obrázkov.

Dobrým tipom napríklad pre takého piataka môžu byť videá na YouTube, pretože tu existuje množstvo vzdelávacích pomôcok a to od diskusií až po rady, ako sa riešia matematické príklady. 

3. Melancholik

Typickými črtami charakteru melancholika sú citlivosť a jemnosť. Ide o poslušné deti. Melancholik býva niekedy plachý, rozpačitý a nerozhodný. Jeho váhavosť je vidieť vo všetkých jeho pohyboch, gestách i artikulácii. Smutné je, že jeho emocionálna nestabilita naozaj nie je vrtoch. Ide o veľmi senzitívny dieťa, ktoré sa dokonca rozplače aj pre zvýšený hlas. 

Žiak melancholik

„Melancholické“ dieťa je podľa Hippokrata vytrvalé a úctivé, no vyžadujú si viacej pomoci a času pri učení. Preto je ideálne kombinovať vizuálne vzdelávanie s verbálnym učením - teda nielen ukazovať, ale okolo toho aj veľa rozprávať a vysvetľovať. Verbálnu metódu učenia môže využiť takmer každý a vždy. Tento spôsob zahŕňa písané aj hovorené slovo a umožňuje dieťaťu, aby sa ľahšie učilo a aj vyjadrovalo. Jednoducho, veľa sa rozprávajte a ukazujte, čo kde vidíte.

4. Flegmatik

Dieťa flegmatik je prispôsobivé, pozorné a ide o rodeného diplomata. Je to typ dieťaťa, ktoré má rado svoj pokoj a pohodlie. Má pomalý temperament. 

Žiak flegmatik

Jeho rečový prejav je pomalý a výrazný. Pretože je flegmatické dieťa pomalé, potrebuje dostatok času, aby nové informácie spracovalo. Potom si ich však už pamätá veľmi dobre. Treba sa pripraviť na to, že flegmatik sa učí všetkým zručnostiam dlho a ťažko.

Mnohé flegmatické deti sú introvertné. Neznamená to však, že sa k nim nedá priblížiť. Kľúčom k úspechu, či už pri učení alebo aj pri inej činnosti, je zaujať ich! I keď motivácia u flegmatického dieťaťa býva niekedy ťažká, nevzdávajte to. Skúšajte viacero štýlov, prichádzajte s niečím novým, snažte sa flegmatika zabaviť, to miluje, aj keď to veľmi najavo dávať nemusí. 

Prečítajte si tiež:

Toto charakterizuje deti narodené v máji

Prvorodení sú najmúdrejší: Toto je dôvod

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: mytutor.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia