Ako možno rozpoznať šikanu v škole a ako proti nej bojovať

Ako možno rozpoznať šikanu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-10-28 16:30:11 |

S fyzickou šikanou sa stretol každý piaty školopovinný žiak a slovnú šikanu zažilo viac ako polovica detí. Vyplýva to z údajov Českej školskej inšpekcie.

Pre učiteľov je často veľmi ťažké rozpoznať  šikanu od nevinného detského laškovania. Pri laškovaní ide len o zábavu. Pokiaľ prekročí určitú mieru a jednému z detí sa prestane páčiť, potom to druhé dieťa cíti ľútosť a svojmu kamarátovi sa ospravedlní. U šikany je to naopak. Nielenže agresor chce svojej obeti zámerne ublížiť, ale navyše ho to teší a rozhodne sa neospravedlňuje, naopak svoje násilné chovanie a zastrašovanie opakuje a stupňuje.

Rafinovaná psychická šikana verzus fyzické násilie

Šikana môže mať rôznu podobu, od drobných zlomyseľností pre spestrenie školského dňa, cez vyčlenenie jedinca z kolektívu, nadávanie, manipuláciu, až po fyzickú agresiu. Spôsob šikany sa výrazne líši podľa toho, či je agresorom dievča alebo chlapec.

Dievčatá sú veľmi rafinované a šikana býva premyslená. Viac ohovárajú, manipulujú a svoju obeť sa snažia pred ostatnými maximálne znemožniť, a tak ju vylúčiť z kolektívu. Dokážu sa veľmi dobre pretvarovať, dokonca často hrajú kamarátku „na oko“, pritom svoju obeť za chrbtom ohovárajú a ostatní manipulujú proti nej. Uvedomiť si, že dievča, ktoré sa zdá byť kamarátkou, je v skutočnosti skrytý agresor, ktorý nepriamo šikanuje, môže chvíľu trvať. Ich obeť veľmi trpí vo vnútri, cíti sa ponížená a sama.

U chlapcov má šikana skôr fyzickú podobu, od ničenia osobných vecí obete, cez  drobné fyzické ataky, až po opakované fyzické týranie. Tento typ šikany je ďaleko ľahšie rozpoznať, u psychickej šikany si dlho učitelia a rodičia nemusia ničoho všimnúť.

Zlomená sebadôvera obetí

Pokiaľ sa dieťa začne chovať inak ako obvykle, tak je treba zbystriť a sledovať varovné signály. Nechce vaše dieťa chodiť do školy? Je smutné? Prestalo sa vám zverovať? Došlo k zhoršeniu známok v škole? Zo školy sa vracia so zranením, v potrhanom oblečení alebo so zničenými vecami? Pokiaľ áno, v žiadnom prípade nie je  vhodné situáciu akokoľvek zľahčovať. Najdôležitejšie je, aby dieťa malo možnosť sa zveriť niekomu, komu dôveruje a kto nebude zosmiešňovať jeho pocity. U detí, ktoré sú obeťou šikany, dochádza k závažnej zmene vnímania sebe samých. Majú pocit viny a pocit odlišnosti od ostatných. Môže dôjsť k obráteniu agresie proti sebe, k seba zraňujúcemu jednaniu, depresiám, niekedy môžu mať obete šikany aj samovražedné tendencie. Inokedy sa otočí agresia u obeti smerom von a šikanovaný môže následne začať sám šikanovať“, upozorňuje na vážne dôsledky šikany psychologička a garantka Projektu sebadôvery Dove Šárka Kučerová.

Ako sa postaviť šikane?

Pri odhalení šikany je dôležité nepodľahnúť panike a neriešiť situáciu unáhlene. Prejavte záujem a snažte sa načúvať bez unáhlených súdov. Nie je to vždy jednoduché, ale je nutné si nájsť čas to v pokoji prebrať. Dieťa musí vedieť, že ho celý čas pozorne počúvate a chcete mu pomôcť. Uistite ho o vašej podpore, snažte sa rozptýliť jeho obavy, že riešenie šikany môže jeho situáciu len zhoršiť. Je tiež veľmi dôležité dieťaťu vysvetliť, že nikto nemá právo mu ubližovať, že za šikanu ono samo nemôže a že pokiaľ sa problém nebude riešiť, môže sa stupňovať. Spoločne následne hľadajte možnosti riešenia, od samotného postavenia sa agresorovi po oznámení učiteľke, výchovnému poradcovi alebo vedeniu školy. „Rozhodne nie je vhodné, aby rodičia riešili situáciu za chrbtom dieťaťa, len mu tak potvrdia jeho vnútorné obavy a pocity bezmocnosti. Radšej by si spolu mali sadnúť a detailne si popísať niekoľko spôsobov riešenia tejto situácie. Dieťa by malo dostať možnosť sa rozhodnúť, na čo sa cíti a do akej miery sa do riešenia majú zapojiť jeho rodičia“, odporúča Kučerová a dodáva: „Obete šikany, ktorým sa podarilo situáciu vyriešiť a svoju vnútornú traumu prekonať, môžu naopak neskôr objaviť vďaka skúsenosti so šikanou zvýšenú vnímavosť k tomuto negatívnemu javu, vnútorne sa zoceliť a následne sa aktívne zapojiť do boja proti šikane či pomôcť ďalším obetiam.“

Prevencia je dôležitá

Odborníci sa zhodujú, že základom riešenia šikany je jej prevencia. So všetkými deťmi je potrebné o šikane hovoriť ako o jave, ktorý sa v našej spoločnosti vyskytuje a môže sa stať komukoľvek a neznamená to, že je ten dotyčný zlý alebo divný, radí psychologička. Rodičovskú príručku „Sama sebou“, v ktorej nájdete rady, ako pracovať s deťmi na posilnenie sebadôvery, je napr. možné stiahnuť na stránkach dove.com/sebadovera. Rodičom tiež  ukáže ako rozpoznať prvé príznaky šikany alebo ako pracovať s kyberšikanou.

Prečítajte si tiež:

20 tipov, ako zo školáka vypáčiť informácie

Šikanovanie neignorujte, môže ísť aj o život


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia