V škole čakajú na dieťa rôzne stresové situácie. Ako na ne?

V škole čakajú na
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-08-29 00:30:47 |

Škola prináša deťom nové povinnosti, ako aj stresové situácie, ktorým musí dieťa čeliť. I keď neraz by ste ich radšej preniesli na svoje plecia, školák sa s nimi musí popasovať sám.

 Keď rodičia nie sú vždy poruke

So všetkými prekážkami by sa bojovalo ľahšie za prítomnosti rodičov. Vaše dieťa bolo doteraz zvyknuté, že ste mu s každým problémom pomohli a nebolo na to samo. Teraz sa ale v triede plnej malých osobností musí presadiť bez akejkoľvek pomoci a ukázať sa v tom najlepšom svetle. No a ak je mu smutno a nie je zvyknuté na dlhšiu absenciu maminky či ocka, je ranné lúčenie jedným z najviac stresujúcich momentov dňa. Ideálne je pripraviť sa na to, a to už v období, kedy začne navštevovať materskú školu. Postupné zaraďovanie do kolektívu ho naučí, že nemusí tráviť celý deň s rodičmi, ale i s kamarátmi, ktorí majú rovnaké záujmy a určite si s nimi užije i kopu zábavy.

Keď nastúpia nové autority

Prísna pani učiteľka či riaditeľka, školník, ktorý napomína kvôli zablateným topánkam a celkovo školský poriadok, ktorý je nutné dodržiavať. Ak si tieto autority získavajú poslušnosť strachom, najväčšmi to ovplyvňuje žiakov na prvom stupni základnej školy. Psychický stres a strach sa následne môže prejaviť v podobe bolesti brucha alebo hlavy, nepozornosťou a zhoršenými známkami. Bohužiaľ, hoci to nejde vždy ľahko, s autoritami sa nedá bojovať. Vášmu školákovi sa ale uľaví, keď ho vypočujete a poradíte mu, ako s nimi vychádzať a rešpektovať ich. Pomôcť môžu aj príklady z vášho dospeláckeho života, na ktorých mu ukážete, že aj vy jednoducho niekedy musíte uznávať autority, hoci na vás tiež neraz zazerajú prísnym okom.

 


Domáca úloha z matemtiky: Skúste ju vyriešiť


Keď hru vystrieda učenie

Obzvlášť pri prechode z materskej školy do prvej triedy je zmena režimu náročná. Z predškolského dieťaťa, ktoré nemá takmer žiadne povinnosti, sa razom stáva školák so školskou taškou plnou učiva a úloh. Musia pozorne sedieť v lavici a najlepšie nosiť domov samé jednotky. Doma ho nečakajú iba hry a oddych, na ktoré boli zvyknuté v škôlke, ale plnenie povinností na druhý deň. S ťažším režimom môžete svojmu dieťaťu pomôcť. Stačí si vyhradiť poobede čas, kedy dieťaťu pomôžete s úlohami, napríklad formou hry. A nezabúdajte, že i ostrieľaný školský matador, ktorý už má prvú triedu za sebou a má  predstavu o vyučovaní, môže byť vystresovaný. Učivo začína byť ťažšie a ťažšie, úlohy pribúdajú a strach zo zlyhania sa stupňuje. S vašim časom a pomocou všetko iste zvládne. Na učivo sa ľahšie sústredí, ak zrelaxuje hrou so svojimi kamarátmi.

Keď sú deti kruté

Deti sú bezprostredné a v novom kolektíve sa začleňujú rýchlejšie a prirodzenejšie než dospelí jedinci. Na druhej strane dokážu byť kruté, úprimné a neodpustia akékoľvek odlišnosti. Príliš múdre alebo menej telesne zdatné dieťa môže byť vylúčené z kolektívu. Pritom sa nemusí jednať o nápadné vyčnievanie, spolužiakovi sa môžu vysmievať už len pre dioptrické okuliare, staromódnu bundu alebo predpotopný typ telefónu. Ak neprijatie kolektívom prekročí svoje medze, je vhodné zvážiť, či by školákovi neprospela zmena triedy či školy.

Keď má škola zlé sociálne zázemie

Prostredie školských toaliet často nedosahuje potrebnú úroveň. Dvere sa nedajú zavierať, tečie iba studená voda, chýbajú uteráky a mydlo. Deti sa môžu hanbiť alebo dokonca štítiť toalety používať. Problémom môžu byť i spoločné toalety pre dievčatá a chlapcov alebo absencia stien medzi jednotlivými toaletami. Niekedy preto s vykonaním potreby čakajú až domov, čo ale môže viesť k  psychickým problémom či nepríjemným ochoreniam. I tu však môžu pomôcť rodičia. Pri zápise môžete vybranú školu navštíviť a skontrolovať, či je všetko vo vyhovujúcom stave. Pokiaľ nie je a nemáte inú voľbu, môžete iniciovať zmeny, prípadne prihlásiť školu do rôznych súťaží a špecializovaných projektov, ktoré môžu škole pomôcť zveľadiť školské priestory, napríklad Domestos pre školy.

Poznať a prekonať stresové situácie môže byť neľahké. Nebojte sa však s dieťaťom o problémoch v škole hovoriť a nezabúdajte, že s nadhľadom a humorom všetko zvládnete jednoduchšie.

Prečítajte si tiež:

Budete mať prváka? pripravte, v šatni stretnete tieto typy mám

Detská logika nepustí alebo Pár čriepkov od školákov

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia