Navštevuje vaše dieťa Školský klub detí? Toto si prečítajte

Navštevuje vaše dieťa Školský
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-05-28 14:30:45 |

Vychovávatelia v ŠKD majú nereálne stanovené úväzky a vysoké množstvo detí v oddeleniach ohrozuje bezpečnosť. Vyplýva to z prieskumu Slovenskej komory učiteľov.

Školská kluby detí (ŠKD), predtým známe ako školské družiny, sú súčasťou škôl snáď odjakživa a deti sa obvykle na popoludnie strávené s kamarátmi pod dohľadom vychovávateliek tešia. Okrem toho, že si tam môžu napríklad urobiť domáce úlohy a potom majú doma pokoj alebo sa vyšantia, kým sú rodičia ešte v práci, sa vďaka ŠKD utužujú kamarátstva medzi žiakmi a bez toho, aby si to deti uvedomovali, sa dozvedia aj veľa nového. Za tým, aby mohli fungovať, stojí veľa mravčej práce a organizovania.

Jedným z problémov, s ktorým sa vychovávatelia boria už roky, je napĺňanie pracovných úväzkov. Súčasná legislatíva im nariaďuje 27 hodín priamej výchovnej činnosti týždenne. V prieskume SKU, na ktorom sa zúčastnilo 1122 vychovávateľov z celkového počtu 6284 zamestnaných v školstve, až 41 % opýtaných uviedlo, že pracuje na nižší pracovný úväzok ako je stanovené legislatívou. Z tohto počtu udáva 41 % rozsah výchovnej činnosti 25 alebo 26 hodín týždenne, až 31 % má úväzok v rozsahu od 14 do 22 hodín a ďalších 21 % pracuje na skrátený úväzok v rozmedzí 22 až 24 hodín.

V dôsledku tohto stavu sú vychovávatelia nútení dopĺňať si základný úväzok inou ako výchovnou činnosťou v ŠKD. Potvrdilo to 53 % účastníkov prieskumu. Uvádzali dokonca aj dopĺňanie si úväzku činnosťou nepedagogického charakteru, čo je v rozpore s platnou legislatívou. SKU dlhodobo žiada úpravu počtu hodín priamej výchovnej povinnosti pre vychovávateľov z 27 na 23 hodín týždenne.

V súčasnosti neexistuje žiadna školská legislatíva upravujúca počet detí zaradených do jednotlivých oddelení ŠKD. Upravené je to v legislatíve rezortu zdravotníctva, ktorá  nezohľadňuje adekvátne priestorové podmienky, charakter výchovno-vzdelávacieho procesu ani psychohygienu detí a vychovávateľov. Definuje len najmenšiu plochu priestoru určeného na záujmovú a oddychovú činnosť. Nerieši, či je plocha miestnosti zaplnená nábytkom, lavicami a stoličkami a či deti reálne majú dostatočný priestor na oddych a relaxáciu. Pritom 65 % opýtaných nemá pre oddelenia ŠKD samostatnú herňu. Z prieskumu vyplýva, že väčšina oddelení funguje v klasických triedach školy, kde sa dopoludnia vyučuje.

Výsledky prieskumu SKU ukázali alarmujúci stav. V 2,6% prípadov je na jedného vychovávateľa v jednom oddelení ŠKD zaradených aj viac ako 36 detí! V takmer dvadsiatich percentách oddelení je zaradených 31 až 36 detí a v takmer štyridsiatich percentách sa v oddelení nachádza 26 až 30 detí. Menej ako 26 detí je zaradených len v 38 % oddelení ŠKD. Preplnené oddelenia v malých priestoroch predstavujú zvýšené riziko úrazov detí, prispievajú k ich psychickej nepohode a sú veľkou prekážkou aplikácie princípov pedagogiky voľného času. 

SKU dôrazne žiada Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby v čo najkratšom čase znížilo rozsah priamej výchovnej činnosti vychovávateľov ŠKD na 23 hodín týždenne. Za nevyhnutnosť považuje stanovenie najvyššieho počtu detí v jednom oddelení ŠKD korešpondujúci s počtami detí v jednotlivých ročníkoch základnej školy stanovených zákonom. Na podporu týchto požiadaviek spustili petíciu.

Prečítajte si tiež:

Silný príbeh, ktorý by sme si mali čítať pravidelne

Toto nosia deti domov zo škôlok a škôl

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia