Na koľko základných škôl možno zapísať dieťa?

Na koľko základných škôl
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2018-04-05 13:30:24 |

Patríte aj vy k rodičom riešiacim dilemu, či môžete dieťa zapísať len na jednu alebo na viac škôl? A môže sa stať, že vám ho ani do jednej neprijmú?

Zápisy prvákov sú tu a ak vaša ratolesť dosiahne do 31. augusta vek 6 rokov, treba ju na plnenie povinnej školskej dochádzky zapísať. Tento rok by sa to malo týkať zhruba 62 tisíc detí.

Ak ešte stále nie ste rozhodnutí, ktorú školu by malo vaše dieťa navštevovať a rozmýšľate nad viacerými, zákon nezakazuje zapísať ho aj na viaceré. Obavy z toho, že sa nedostane ani na jednu mať nemusíte, lebo tzv. spádová škola, teda tá, pod ktorú patríte podľa adresy trvalého bydliska, má povinnosť dieťa prijať.

Ak dieťa prijmú na inú ako spádovú školu, nemusíte to nikam nahlasovať. Riaditeľstvo tej školy to oznámi riaditeľstvu spádovej školy. Ak ho prijmú na viac škôl, ktoré nie sú pre vás spádové, mali by ste sa rozhodnúť, ktorú uprednostníte a na ostatné dať vedieť, že na ne nenastúpi. Škola tak nebude zbytočne držať miesto žiakovi, ktorý ju neplánuje navštevovať.


Praktický manuál: Toto by mal zvládnuť budúci prvák


Zapísané by malo byť každé dieťa, ktoré v čase nástupu do 1. ročníka dovŕši 6 rokov a dosiahne školskú spôsobilosť. Ak túto spôsobilosť nedosiahlo, riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo o jeho zaradení do nultého ročníka základnej školy, ak dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzhľadom na sociálne prostredie nie je u neho predpoklad zvládnutia vzdelávacieho programu základnej školy. O odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, ako aj o zaradení do nultého ročníka rozhodne riaditeľ školy vždy so súhlasom zákonného zástupcu.

Pri výbere základnej školy sa rodičom odporúča sústrediť sa na informácie, ktoré vypovedajú o úrovni výchovno-vzdelávacieho procesu, ako aj o podmienkach, v ktorých sa v danej škole uskutočňuje. Ide napríklad o úspešnosť žiakov školy v Testovaní 5,  Testovaní 9 či predmetových olympiádach, zameranie školy, ponuku vyučovania cudzích jazykov a realizáciu mimoškolských aktivít či vybavenosť školskými pomôckami. Zdrojom informácií o konkrétnej škole, zložení jej pedagogického zboru a realizovaných aktivitách je jej internetová stránka, ako aj správy o výchovno-vzdelávacej činnosti, ktoré škola povinne zverejňuje. Odporúča sa získať referencie o škole aj od rodičov detí, ktoré ju už navštevujú, osobne navštíviť priestory školy a do úvahy vziať aj dopravnú dostupnosť z miesta bydliska.

Prečítajte si tiež:

Týchto 13 vecí majú spoločných rodičia úspešných detí

TOP 15 najnebezpečnejších ciest do školy vo svete


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia