Táto zábavná pomôcka uľahčí deťom veľkú násobilku

Táto zábavná pomôcka uľahčí
Ilustračné foto
Zdroj: youtube.com
2017-12-29 00:30:36 |

Toto je postup, ako robiť matematické operácie jednoduchým spôsobom, s čiarami a bodmi. Stačí sa sústrediť a pozrieť si videá s tzv. japonským počítaním.

Mnohí z nás, nielen školáci, majú problémy s veľkou násobilkou. Máme pre vás tip, ako jednoducho dokážete vynásobiť a vydeliť hocijaké veľké čísla. Zabudnite na vzorce a poučky. Stačí si zopárkrát pozrieť videá a  násobenie a delenie máte v malíčku. Po prvom pozretí asi budete mať v hlave galimatiáš, no v konečnom dôsledku je tento spôsob naozaj jednoduchý. Ázijské deti patria k najšikovnejším študentom na svete a veru sa niet čo čudovať.

K výpočtu vám stačí papier a pero, ceruzka či farbičky. Ak chcete vynásobiť napríklad 21 x 23, nakreslíte si najprv číslo 21 – číslicu 2 ako dve šikmé čiary smerujúce z ľavého dolného rohu smerom do pravého horného rohu a číslicu 1 ako jednu čiaru opäť smerujúcu zľava doprava. Medzi zakreslenými dvomi a jednou čiarou si necháte medzeru, aby sa vám lepšie počítalo.

Číslo 23 zakreslíte podobne – číslicu 2 ako dve čiary vedúce šikmo zhora nadol tak, aby sa križovali s už zakreslenými čiarami. Číslicu 3 znázorníte ako tri čiary smerujúce šikmo zhora nadol tak, aby sa tiež križovali s už existujúcimi čiarami vyjadrujúcimi prvé číslo a necháte medzi tromi a dvomi čiarami medzeru.

Keď máme nakreslenú mriežku, rozdelíme ju na tri polia. Najskôr si zrátame prekríženie vpravo dole - ideálne je urobiť si na prekríženiach bodky inej farby, aby sme to ľahko spočítali. Vyjde nám 3.

Potom zrátame prekríženia v strednej časti kosoštvorca a vyjde nám 8.

Nakoniec zrátame prekríženia úplne vľavo a vyjde nám 4.

Keď tieto čísla napíšeme vedľa seba zľava doprava, dostaneme správny výsledok.

Rovnaký postup je aj pri troj či štvorciferných číslach. Tam je to o niečo zložitejšie, lebo keď je počet prekrížení vyšší ako 10, zapíšeme iba druhé číslo a počet desiatok prirátame k počtu prekrížení vo vedľajšom ľavom poli. Svoje pravidlá má aj práca s nulou. Pre pochopenie je naozaj potrebné pozrieť si postupy a podľa nich si skúsiť vypočítať svoje príklady. Prázdniny sú ideálnym obdobím na takéto experimentovanie.

Objavujú sa pochybosti, či takýto spôsob počítania naozaj pochádza z Japonska. „Narodila som sa a žijem v Japonsku posledných 40 rokov a moja 8-ročná dcéra tu chodí do školy. Ani ja, ani ona sme nikdy o takejto metóde nepočuli. Nemyslím si, že ide naozaj o nejaké japonské počítanie,“ napísala k jednému zo zverejnených videí, ktoré majú množstvo fanúšikov, Nobuko Maeyama. Podľa niektorých ide o tzv. Mayské násobenie. Nech je ako chce, určite je to zaujímavý spôsob počítania veľkej násobilky a určite nie je na škodu ovládať ho.

Prečítajte si tiež:

Poznámky zo žiackych knižiek, ktoré stoja za to

Šesť ciest ako zvýšiť inteligenciu batoľaťa

 

 

Fotogaléria


Foto: YouTube.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia