Chystáme prváka do školy: Dajte si poradiť od skúsených rodičov

Chystáme prváka do školy:
Ilustračné foto
Zdroj: archvív a.z.
2017-08-17 00:30:57 |

Ergonomická taška, ergonomické písacie potreby, značkové prezuvky a úbor na telesnú, zdravotne vyhovujúca fľaša na vodu. A to je len základ...

Veru, ktorý rodič by šetril na svojom prváčikovi? Každý, kto si to môže čo i len trošku dovoliť, snaží sa pred nástupom dieťaťa do prvej triedy nakúpiť to najparádnejšie, čo je k dispozícii. Recenzií má každý množstvo, už sa treba iba zorientovať. Treba povedať, že v dobrej viere nakúpime neraz aj zbytočnosti alebo zbytočne drahé pomôcky, ktoré dieťa nevyužije. Popýtali sme sa skúsenejších, do čoho má podľa nich zmysel investovať a do čoho nie.

Školská taška – ideálne je kupovať tašku bez výrazných obrázkových motívov, aby ju mohol školák využívať aj viac rokov. Ak investujete do kvality, prvý stupeň odchodí dieťa s jednou a druhý s druhou taškou. Pri kúpe si všímajte kvalitu zipsov, príp. spôsob zapínania. Práve zipsy a všelijaké „úchytky“ odchádzajú ako prvé. To je najčastejším problémom pri lacnejších taškách.

Fľaša na vodu – výber je bohatý, je len na vás, akú vyberiete. Skúsení pedagógovia však odporúčajú kupovať fľaše s čo najjednoduchším systémom otvárania a zatvárania.

Ideálne sú klasické plastové pollitrové minerálkové fľaše. Pre dieťa nie je problém si takú fľašu otvoriť a doplniť vodou aj v škole, nezačne vnútri plesnivieť ako mnohé nepriesvitné parádne fľaše, lebo ju budete prirodzene častejšie meniť, nerozbije sa, ani nie je v taške ťažká. No a keď ju školák stratí, nezabolí vás to ako strata parádnej špeciálnej fľaše s milión supervlastnosťami za 20 eur.

Perá, ceruzky, farbičky – tak toto je naozaj individuálne. Na výber máte od lacných písacích potrieb vyrábaných pod značkami obchodných reťazcov až po kvalitné značky, za ktoré si priplatíte. V tomto prípade zo skúseností rodičov možno konštatovať, že investovať do kvality sa oplatí. Netreba kupovať tie najdrahšie, ale ani vrhnúť sa na tie najlacnejšie. Pri tých obvykle hrozí, že farbičku po prvom padnutí na zem už nezastrúhate, lebo tuha sa vo vnútri celá rozláme, podobné je to aj s ceruzkami a plastové obaly na perách vydržia toho naozaj dosť málo.

Vhodnou voľbou sú o niečo drahšie perá s robustnejším obalom vyrobeným z ľahkého a nekĺzavého materiálu.

Pri ceruzkách a farbičkách je na zvážení, či investovať do ergonomických trojhranných alebo kúpiť klasické tenšie šesťhranné.

Odborníci väčšinou odporúčajú prvákom hrubšie písacie potreby, ktoré sa im lepšie uchopia a skôr sa naučia správnemu úchopu. Ten by už pri nástupe do prvej triedy mali ovládať, v skutočnosti to tak však bohužiaľ často nie je a tenké písacie potreby zvádzajú k nesprávnemu úchopu. V tomto prípade však ťažko zovšeobecňovať – pre niektoré deti sú napríklad ergonomický tvarované hrubšie písacie potreby nevyhovujúce a lepšie sa im manipuluje s tenšími, u iných je to naopak.

Pre prvákov sú vhodné ceruzky s hrúbkou 9 mm, až keď je ich úchop bezchybný, môžu prejsť na tenšie. Pri farbičkách by sme poradili vyberať také, ktoré farbia sýto.

Jednoduchý test na zistenie kvality farbičiek

Ako zistiť, ktorá farbička je kvalitná? „Vyskúšajte najsvetlejšiu farbu z celej sady. Pokiaľ príliš netlačíte a vidíte na papieri farebnú stopu, držíte v ruke kvalitnú ceruzku s kvalitným pigmentom. Ak musíte na ceruzku tlačiť, aby ste videli, čo kreslíte, je to nesprávne,“ radí Petra Slouková, marketingová manažérka spoločnosti Stabilo. Dieťa potom totiž vyvíja príliš veľkú námahu na písaní či kreslení a prestáva to pre neho byť zábavou. Pokiaľ sa vám ceruzky pri strúhaní lámu, je to tým, že tuha nie je lepená po celej dĺžke a je už pravdepodobne zlomená vnútri. Pokiaľ je písacia potreba krátka tak, že si ju dieťa nemôže oprieť o miesto medzi palcom a ukazovákom, už mu ju nedávajte. Vyvarujete sa kŕčom a bolesti rúk u svojich ratolestí.

Ak sa rozhodnete vyberať medzi trojhrannými farbičkami a chcete, aby boli sýte a dobre sa strúhali, vyskúšajte popozerať v ponuke značiek Koh-i-noor, Herlitz, Stabilo či Maped. Mnohí rodičia a učitelia nedajú dopustiť na cenovo prístupnejšie a zo skúseností kvalitné farbičky zo siete Lidl.  Niektoré deti si zase obľúbili vysúvateľné farbičky Scala, v ktorých sa dá meniť tuha. 

Ideálne je kúpiť sadu 12 farbičiek, kde sú okrem základných farieb aj ďalšie, nie je ich však toľko, že sa ani nedajú do peračníka alebo zaberú polku školskej tašky.

Zošity, obaly na zošity – nebuďte zbytočne aktívni a nekupujte celé sady zošitov dopredu. Učitelia obvykle rodičom nadiktujú, aké konkrétne budú na hodinách deti používať a treba sa podľa toho zariadiť. Ak ich nezoženiete vo veľkom obchodnom reťazci, určite sa vám to podarí v niektorom z menších papiernictiev. Tie je dobré obehnúť si v každom prípade, lebo neraz vás nákup v nich môže vyjsť lacnejšie. Pri nákupe obalov sa vyhýbajte tým najtenším. Zle držia a trhajú sa. Určite sa oplatí kúpiť pevnejšie obaly. V dnešnej dobe sú v ponuke aj rôzne obrázkové obaly, čo neraz prvákom pomáha – napríklad matematiku, pracovné listy z matematiky, príp. nejakú ďalšiu učebnicu súvisiacu s matematikou bude mať obalené v jednom motíve, slovenčinu v inom a podobne.

Prezuvky - pre prváka je ideálne kúpiť „klasické“ papuče, ktoré sú predsa len bezpečnejšie a je menej pravdepodobné, že sa v nich dieťa pošmykne alebo sa mu zavadia niekde o lavicu. Vo vyšších ročníkoch ich už obvykle nechcú nosiť, lebo tam „letia“ skôr šľapky, crocsy a pod. O tom, či kúpite lacnejšie alebo drahšie, rozhodujete vy. U zdravých detí, ktoré nemajú problémy s plochou nohou či iné ťažkosti, nie je nutné investovať veľké peniaze. Deti sa obvykle niekoľkokrát denne prezúvajú – do tenisiek alebo do topánok, keď idú cez veľkú prestávku alebo v rámci Školského klubu detí von, takže naozaj je zbytočné kupovať 30-eurové papuče.  

Vak na telesnú výchovu, výtvarnú výchovu a pod. - výber je bohatý, ceny prijateľné, pokojne môžete kúpiť každý rok iný. Práve tu je priestor urobiť malému školákovi radosť a dovoliť mu vak aj s motívom, o ktorom ste presvedčení, že o rok ho už určite baviť nebude. Nejde o vysokú položku a dieťaťu urobíte veľkú radosť. 

Tepláková súprava – skúsenosti rodičov hovoria, že deti využijú najmä biele bavlnené tričko s krátkym rukávom a bavlnené kraťasy či teplákyu dievčat sú obľúbené bavlnené „elasťáky“.  Dôležité je, aby sa školáci cítili pohodlne. Tenisky by sa mali obúvať čo najľahšie, ale je dôležité, aby dobre držali na nohe. Nezabudnite na niekoľko párov bavlnených ponožiekktoré si bude dieťa na telesnú výchovu prezliekať. Toto je častý problém – dieťa má aj na telesnej výchove tie isté ponožky ako počas vyučovania, veď načo toľko zbytočných pohybov pri prezliekaní :)) Výsledkom môžu byť nepríjemné plesne.

Oblečenie do Školského klubu detí – áno, čítate správne. Ak máte doma dieťa typu „váľavec obecný“, radíme vám pribaliť do batoha špeciálne „družinárske“ tepláky. Naozaj sa vám to oplatí, potvrdia to mnohí rodičia. Vyhnete sa zúfalstvu, keď vás dieťa víta s úsmevom v ufúľaných parádnych kvalitných rifliach za niekoľko desiatok eur a na kolene mu ešte k tomu všetkému svieti diera ako svet.  Vychovávateľky v ŠKD nie sú povinné sledovať, či si dieťa dáva na svoje oblečenie pozor. Na koho sa môžete hnevať? Iba sami na seba! 

PS: Každý školák by mal mať svoj zápisníček, diár alebo zošit, do ktorého si bude zapisovať svoje "tajné" poznámky, postrehy alebo maľovať obrázky. 

 

Ak viete rodičom budúcich prváčikov poradiť z vlastnej skúsenosti pri kúpe ďalších školských pomôcok, podeľte sa o to s nami v komentároch. Vďaka.  

Prečítajte si tiež:

Čerstvým prvákom by nemali chýbať tieto pomôcky

Výbava prváka vás vyjde na 150 eur, to však nie je všetko

Fotogaléria


Foto: archív A.Z., kik-textilien.sk, Stabilo, Koh-i-noor, Herlitz, Maped
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia