Ak príde mama o prácu, deti to straší celé roky

Ak príde mama o
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-05-08 00:01:00 |

Ste slobodná mamina a staráte sa o ratolesť sama? Experti zistili, že ak stratíte zamestnanie, deti to môže výrazne negatívne ovplyvniť.

Nezamestnaná mama trápi najmä staršie deti

Drobčekom je jedno, či prácu máte alebo nie, no školáci to už vnímajú úplne inak. Strata zamestnania slobodnej mamy trápi najmä staršie deti, ktoré sú si situácie vedomé a môže to v nich vyvolať traumu sprevádzajúcu ich aj ďaleko do dospelosti. Podľa odborníkov z kalifornského Centra pre výskum populačného vývoja to vnímajú často ako neúspech či zlyhanie a trápia ich pocity hanby.

Pravdepodobnosť, že dokončia strednú školu, je oproti ich rovesníkom, ktorých mamy o prácu neprišli, menšia o 15 percent. Tiež je o 24 percent menej pravdepodobné, že budú študovať na vysokej škole. Jednoznačný záver preto znie, že medzi deťmi nezamestnaných mám nájdeme menej absolventov strednej a vysokej školy a je  pravdepodobné, že v budúcnosti budú trpieť depresiou.

Strata zamestnania je najväčším šokom pre tie deti, ktorých mama mala dlhodobo stabilnú prácu, nerátali s jej prepustením a k tejto situácii došlo v období relatívne silnej ekonomiky. Jednoduchšie sa s tým vyrovnajú tie deti, ktorých matka zamestnania mení častejšie a príde o prácu napríklad vo fabrike, ktorá sa ruší alebo v čase všeobecne zvýšenej nezamestnanosti.

Pozor, problémy s prácou môžu mať aj vaše deti

„Najviac znepokojivé je to, že podobný scenár ako u mamy sa môže zopakovať aj u dieťaťa,“ hovorí spoluautorka štúdie Jennie Brand. „Deťom, ktoré majú pre problém mamy opätovne sa zamestnať a dokázať rodinu finančne zabezpečiť, nižšie vzdelanie či psychologické ťažkosti, hrozí v budúcnosti vyššie riziko straty zamestnania,“ tvrdí. Medzigeneračný prenos nestability pracovných miest nie je podľa nej neobvyklý.


Foto: flickr.com
Zdroj: latimes.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia