Toto by určite nemalo chýbať v izbe školáka!

Toto by určite nemalo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2014-08-22 00:30:00 |

Doposiaľ sa vaše dieťa v detskej izbe len hralo. O pár dní však pribudnú školské povinnosti. Potrebuje stolík, stoličku a nový ukladací priestor.

Možno by ste neverili, ale každé dieťa má rado systém a poriadok. Je to podobné, ako keď u detí  do troch rokov zavediete režim. Ak má svoj pracovný stolík a školské potreby sú uložené, je spokojné. Páči sa mu v upravených, farebných priestoroch.

Aké farby v detskej izbe podporujú učenie?

Výber farieb má vplyv na psychickú pohodu dieťaťa, ale aj na sústredenosť a rozvíjanie vedomostí. Do detskej izby sa odporúčajú najmä pastelové odtiene ružovej, zelenej, žltej, prípadne modrej.

Žltá farba rozvíja vedomosti a intelekt, podporuje sústredenosť a usporiadanie myšlienok, posilňuje tvorivé schopnosti. Je preto ideálnou farbou na učenie.

Oranžová podporuje duševné schopnosti, posilňuje sebavedomie a uľahčuje rozhodovanie. Vďaka nej je dieťa živšie a má väčšiu chuť do učenia.

Zelená je najvyrovnanejšia farba, najviac upokojuje. Symbolizuje prírodu, rast, nádej a spokojnosť. Pomáha nabrať energiu a dosiahnuť vnútornú harmóniu, keď je dieťa unavené.

Modrá zlepšuje sústredenosť, má silný upokojujúci vplyv.

Príliš ostré farby, ako je napríklad červená, môžu na dieťa pôsobiť dráždivo a na učenie sa ťažko sústredí. Ak jej je príliš veľa, zvyšuje agresivitu, bojovnosť a hádavosť. Navyše, bráni spánku, ktorý je pre dieťa veľmi dôležitý.

Farby nábytku a doplnkov by mali dotvárať ucelený dojem a pôsobiť harmonicky. Detská izba by nemala byť príliš preplnená a prekombinovaná, ale ani fádna a jednoduchá.

Miesto na písanie domácich úloh

Nie je veľmi vhodné stolík umiestňovať v blízkosti hračiek, aby dieťa nebolo rozptylované. Je ťažké dodržať to napríklad v panelákových malých bytoch, kde detská izbička často predstavuje miesto na učenie, hranie aj spanie. Skúste ale podľa možností aspoň oddeliť pracovný priestor, napríklad komodou, policou či paravanom.

Pre stôl nájdite miesto, odkiaľ bude mať dieťa prehľad o celej miestnosti. Veľmi dôležitý je dostatok denného svetla a aby si dieťa pri písaní neclonilo. Oplatí sa kúpiť stôl a stoličku, pri ktorých sa dá nastaviť výška sedu a pracovnej plochy. Ako bude dieťa rásť, požiadavky sa budú meniť, a vy nebudete musieť stále kupovať nový nábytok. Pri nastavovaní výšky sedu platí, že dieťa by malo mať v kolenách pravý uhol.

Úložné priestory

Veľmi praktický je kontajner so zásuvkami, ktorý môžete umiestniť v blízkosti stola.  Ak ste pri prvom zariaďovaní detskej izby mysleli dopredu, určite v zostave máte poličky, ktoré teraz môžete použiť namiesto na hračky, na umiestnenie knižiek. Ak izbu zariaďujete nanovo, praktické sú zostavy s kolieskami, ktoré môžete presúvať na miesto, kam potrebujete.

Fotogaléria

gettyimages.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia