Dcéra v škôlke plače: Chcem, aby sa jej tam páčilo!

Dcéra v škôlke plače:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-09-07 15:00:00 |

Máte doma čerstvého škôlkara a prežívate to, čo desiatky rodín, ktoré tiež bojujú s novou situáciou a hľadajú to najlepšie riešenie, ako to celé zvládnuť?

Moja trojročná dcéra prednedávnom začala chodiť do škôlky a prvé dva dni preplakala. Už je to trochu lepšie, ale rozmýšľam, či by nebolo lepšie nechať ju zo začiatku chodiť napríklad len tri dni v týždni, aby si zvykala pomaly, alebo či je lepšie nechať ju chodiť rovno celý týždeň?

Navyše doma plače, že sa s ňou v škôlke nikto nechce hrať a musí sa hrať sama. Mám to začať nejako riešiť a opýtať sa učiteliek,  alebo počkať, až ako si to "sadne". Nechcem zatiaľ zbytočne stresovať, ale nepáči sa mi, že sa do škôlky neteší.

 „Ťažko dať nejaké plošné odporúčanie, u každého dieťaťa to je iné. Ja by som skôr bola za to dávať ju do škôlky každý deň napríklad len na dopoludnie, než tri dni celý deň a potom dva dni nič,“ hovorí psychologička Katarína Szabados.

„Aby sa s tou záťažou vyrovnávala postupne, tak trochu jej to nadávkovať. Na druhej strane, keď tie ´dávky´dáte príliš malé, keby napríklad chodila do škôlky len od pondelka do stredy predpoludním a štvrtky a piatky bola doma, tak v pondelok začínate vlastne odznova a celá situácia môže trvať oveľa dlhšie.

Aj to, že sa s ňou v škôlke nikto nechce hrať, môže súvisieť s tým, že sa tam ešte neudomácnila, možno si ťažšie vytvára vzťahy s inými deťmi a možno je to iba vzdor voči tomu, že vôbec musí do škôlky chodiť. Rozhodne by som sa jej pýtala, či sa vôbec ona chce s deťmi hrať, či sa do ich hier nejako zapája. Spýtala by som sa jej tiež, čo napríklad deťom hovorí, či ich trebárs nebije, alebo im nerobí niečo, čo im môže byť nepríjemné. Ono sa to niekedy nezdá, vy si napríklad myslíte, že máte doma zakríknutého anjelika, ale medzi deťmi sa môže prejavovať úplne inak a trebárs robiť práve niečo, prečo sa s ňou tie deti hrať nechcú.

 Ale, dala by som tomu chvíľu čas, dôležité je, aby si v škôlke najskôr zvykla a myslím si, že potom sa aj upravia vzťahy s ostatnými deťmi.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia