Hygienici: V škôlkárskych kuchyniach veru soľou nešetria
Zdroj: Thinkstostock.cz
Kým v niektorých škôlkach je soli len o málo viac ako je vhodné, v niektorých prípadoch ide o vysoko prekročené normy! Vyplýva to z kontroly hygienikov v jedálňach škôlok.
Obed detí by mal v priemere obsahovať 0,7 gramu soli a pokrývať 35 percent ich celodenného príjmu. Hygienici skontrolovali v čase od 20. do 31. marca 80 obedov vo vybraných predškolských zariadeniach po celom Slovensku a pod limitom odporúčanej dávky boli iba tri vzorky.
"V najvyššom počte vzoriek (26 obedov) bol limit prekročený o 100 až 200 percent, v druhom najvyššom (19 obedov) o 300 až 400 percent," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Za takto prekročené normy môže takzvaná soľ v skrytej forme v spracovaných potravinách. "Osoba, ktorá objednáva pre jedáleň produkty, by mala dôsledne sledovať informácie o soli a vyvarovať sa potravinám, ktoré sú na ňu bohaté," upozornil Mikas.
Hlavný hygienik SR pripúšťa, že nastavené normy môžu mnohí považovať za prísne, počíta i s tým, že školské jedlá nemajú podľa niektorých chuť. Takéto pokrmy ale podľa neho nemožno porovnávať s jedlom v domácnosti. "Pretože cieľom školského stravovania je osvojenie si zdravých návykov," vysvetlil.
Dobrá chuť jedla sa dá dosiahnuť i bez nadmerného prisáľania, možno ju nahradiť bylinkami, myslí si Mikas. Apeluje na jedálne, aby varili z čerstvých surovín. Menej soliť by mali podľa neho i rodiny v domácnostiach.
Prečítajte si tiež:
Top potraviny pre najmenších papkáčov
Tieto jedlá a prísady majú na svedomí detskú úzkosť