Deti a peniaze: Nikdy nie je neskoro začať myslieť ekonomicky

Deti a peniaze: Nikdy
Ilustračné foto Thinkstock.com
Zdroj: thinkstock.com
2023-06-09 18:30:00 |

Macko aj bábika sa dajú kúpiť za peniaze. Aj hrušky a čokoládu kúpime len za peniaze. Za náš byt platíme peniazmi. Na autíčko však ešte nemáme peniaze. - Mama, a čo sú to peniaze?

Naše malé ratolesti časom pochopia, že peniaze sú niečo mocné, čo hýbe svetom. Sú za ne dobroty, jedlo, oblečenie i teplo v byte. Netreba však podliehať ich moci, treba sa naučiť rozumne s nimi narábať. Ak vidia taký systém u rodičov, vlastne už pochopili základy ekonomiky. Nikdy totiž nie je priskoro naučiť ich dobre gazdovať.

Škôlkari a najmladší školáci často dostávajú na narodeniny najmä od starých rodičov peniaze. Nezvykne to byť veľa, ale deťom to otvára nový svet. Ako hrdo znie "Mama, ja si tú zmrzlinu kúpim za svoje!" Lenže tak rýchlo, ako peniaze prídu, môžu sa rovnako rozkotúľať. Dieťaťu teda vysvetlíme, že si má z každej sumy niečo odložiť, lebo ďalšie narodeniny budú až o rok a do Vianoc je ešte ďaleko.

Ak chcete otvoriť dieťaťu účet v banke a dať mu konečnú sumu, keď bude mať 20 rokov, stačí na účet mesačne posielať napríklad pätnásť eur. Zasväťte dieťa do toho, čo robíte. Peňaženka to až tak nepocíti a o dvadsať rokov bude na účte 3 600 eur. V priebehu rokov môžete spolu v banke investovať časť úspor do  fondov, kde sa viacnásobne zúročia. Poradca v banke vám vysvetlí najvhodnejší postup. Ak súčasne dieťaťu uzavriete životnú poistku, ktorú bude platiť druhý rodič, váš potomok získa na prahu dospelosti slušnú sumu a zároveň domácu školu ekonomiky.


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: The Economist, ČSOB

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia