Robíte to aj vy? Toto sú 3 časté chyby rodičov vo výchove dieťaťa

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-02-08 16:30:00 |

Rodičia chcú pre svoje dieťa len to najlepšie, no nevedomky sa mnohokrát dopúšťajú chýb pri ich výchove. Pozrite sa, či ich náhodou nerobíte aj vy.

Dalo by sa povedať, že detičky sa učia od malička a všetko čo rodičia urobia, ako sa správajú, aký príklad im ukazujú, môže zanechať na ich živote stopy. Keď sa rodič príliš úzkostlivo bojí o svoje dieťa, nepúšťa ho takmer nikam, aj keď na to už má vek, môže to mať rovnako negatívny dopad na jeho budúcnosť a úspech v živote, ako keď mu ponecháte príliš veľa slobody. Pozrite sa na niekoľko častých chýb, ktorých sa rodičia mnohokrát vo výchove dieťaťa dopúšťajú bez toho, aby o tom vôbec vedeli.

1. Veľa zakazovania, veľa dovoľovania

Ako sme vyššie v texte spomenuli je dobré myslieť na to, že priveľa všetkého škodí. Neustále prikazovanie, zakazovanie, prehnaná starostlivosť a vyvolávanie na každom kroku, môže psychike dieťata uškodiť. Je správne, keď sa rodič zaujíma, dáva pozor, aby sa jeho dieťaťu nič nestalo, avšak je vhodné si uvedomiť aj vek dieťaťa a to, ako k nemu pristupujete. Ako sa hovorí, zakázané ovocie chutí najlepšie. 

Mnoho rodičov robí často chybu, že nepúšťajú dcérky na zábavu, prípadne von s kamarátmi, pretože sa obávajú žeby sa im niečo stalo. Takto ich však držia neustále v ,,klietke" dokonca, aj keď sú už ich potomkovia v pubertálnom veku. Týmto môžu docieliť to, že ich syn alebo dcéra bude na nich závislý/á po celý život a nebude si veriť. Ani opačný extrém v podobe veľkých útupkov nie je úplne správny. Je vhodné dieťaťu ukázať, kde sú hranice, vybudovať si rešpekt a poukázať na to, že každý čin má svoje dôsledky.

2. Veľa opravovania, poučovania, navádzania

Je vhodné, ak rodič dieťaťu ukáže, ako sa má čo správne vykonať. Nezabúdajte však na to, že ako keď sa malá ratolesť učí behať, následne už ju necháte kráčať, aby sa naučila chodiť, aj keď niekoľkokrát spadne. Samozrejme, je správne podať pomocnú ruku.

No myslite na to, že keď už máte staršie detičky mali by ste ich učiť samostatnosti, inak sa môže stať, že dieťa si v dospelosti nebude schopné vedieť naplniť svoje sny a túžby, pretože bude málo priebojné. Mnoho rodičov sa domnieva, že čím dlhšie u nich dieťa žije tým je to lepšie, avšak nemusí to tak byť vždy. Niektorí jedinci sú individualisti a radšej si pôjdu svojou cestou. Nechajte ich postupne si vyberať, čo je pre ich život to správne.

3. Výchova k materializmu s absenciou morálnych hodnôt ...či naopak

Súčasná moderná spoločnosť je zameraná na podávanie výkonov, a preto mnoho rodičov túži, aby ich dieťa bolo v živote úspešné a šťastné. V prípade, že sa naplno bude sústreďovať len na prácu a nebude mať čas na kamarátov či nadväzovanie vzťahov, môže neskôr zažívať úzkosti či iné psychické problémy.

Človek je spoločenský tvor, a preto vzor v podobe workoholizmu nie je práve najlepší. Taktiež opačný extrém v podobe prílišného dávania až rozdávania sa, nie je vhodná cesta. Myslí sa tým pomoc iným v prípade, že si človek nedopraje aj sebe. Taktiež je správne poskytnúť pomoc iným, prispieť na finančnú zbierku, byť dobrovoľníkom, no je tiež vhodné odmeniť aj seba za svoje úspechy napríklad dovolenkou, výletom či len pekným darčekom. Je vhodné naučiť dieťa, ako brániť svoje práva, aby iní ľudia jeho dobrotu nezneužili.

 

 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia