Používate aj vy pri výchove jeden z týchto extrémov?

Používate aj vy pri
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-17 10:00:00 |

Asi každý rodič by chcel svoje deti vychovávať čo najlepšie, no ideálny model neexistuje. Najčastejšie fungujú dva typy. Ktoré sú to?

"Buď je výchova príliš ochranárska, alebo nechávame veci na deťoch. Tie potom necítia oporu a majú pocit, že sú nane samé," vysvetľuje detská psychiatrička Lucia Vašková.

„Väčšinou sú to mamy, ktoré trávia s dieťaťom dva či tri roky. Ale treba, aby k výchove pustili aj partnera. Často sa to ženám nepáči a nedovolia partnerovi nájsť si otcovskú cestu k dieťaťu. Keď to partner vidí inak, neznamená to, že dieťa poškodí.

Štýl výchovy býva prvou veľkou katarziou vo vzťahu. Na základných veciach sa totiž rodičia musia dohovoriť. Ale nevadí, keď sa dieťa  naučí, že preferujú trochu rozdielne veci. Dôležité je, aby sa rodičia vzájomne rešpektovali.

Keď niektoré veci vadia otcovi a mame nie, mala by povedať: Ja ako mama s tým nemám problém, ale otcovi to vadí. Vybav si to s ním, a keď bude ok, tak mi to nevadí. Niekedy si to deti musia vybaviť u oboch rodičov.

Veľa partnerov to ale nezvládne. Ako človek starne, mení sa prístup k výchove. Navyše je každé dieťa iné a vyžaduje si iný prístup. S tým majú rodičia niekedy problém. Niekedy si myslia, že je problém v dieťati, a pritom si oni nevedia poradiť s tou rozdielnosťou.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia