Týchto 5 znakov napovie, či je vaše dieťa závislé na elektronike

Týchto 5 znakov napovie,
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-08-16 15:30:00 |

U predškolákov nie je používanie digitálnych zariadení zdravé. Takéto malé deti by nemali tráviť nad tabletom, mobilom alebo iným displejom dlhšie ako 30 minút v kuse.

U väčších detí je dôležité, aby digitálne technológie neboli jediným zdrojom zábavy, ale aby išlo o jednu z mnohých aktivít, ktorá ich baví. U tínedžerov je, naopak, potrebné rešpektovať, že mobil je pre nich nástrojom na udržiavanie vzťahov s rovesníkmi a prirodzene tak na ňom trávia viac času. Potrebu byť online výrazne posilnil lockdown, kedy sa pre nich digitálne technológie a internet stali jediným spojivom s okolitým svetom.

„U detí je potrebné čas strávený pri displejoch a monitoroch limitovať. Ideálne je dohovoriť sa spoločne na niekoľkých jednoduchých pravidlách. Majte na pamäti, že čím menej zásad stanovíte, tým ľahšie bude pre ratolesti ich dodržať,“ hovorí detská psychiatrička Lucia Vašková.

„Hovorte s deťmi a tínedžermi o tom, čo ich na internete baví, držte s nimi krok a nechajte sa vtiahnuť do ich online sveta. Stačí na to skutočne málo. Napríklad hodina strávená spoločným hraním online hier alebo sledovaním obľúbených youtuberov. Čím viac ich online svetu porozumiete, tým väčší vplyv na ne budú mať vaše rady a odporúčania,“ dodáva psychiatrička.

5 varovných signálov nezdravého vzťahu k technológiám

  1. Dieťa stráca záujem o iné aktivity.
  2. Nie je schopné bez technológií stráviť ani jeden deň.
  3. Opakovane sa stáva, že kvôli zábave na digitálnych zariadeniach odkladá úlohy a ďalšie povinnosti.
  4. Jeho výsledky v škole sa zhoršujú.
  5. Trpí spánkovým deficitom a zle sa sústredí.

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia