Dcéra prišla o kamarátku: Je z toho nešťastná a ja neviem, ako ju utešiť

Dcéra prišla o kamarátku:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-06-08 09:30:00 |

Moja Anička má smolu na kamarátky. Začalo to v škôlke a pokračuje to aj na základnej škole. Neviem, ako jej pomôcť, lebo ona kamarátstva veľmi prežíva.

"Už v škôlke sa veľmi upla na Kristínku, ale tá sa okrem Aničky kamarátila ešte s Hankou, aj s Oliverom. Anička bola z toho veľmi nešťastná, myslím, že chcela mať Kristínku len pre seba.

V prvej triede sedela s Elou a na Kristínku, našťastie, už tak nemyslela. Vyzeralo to, že si konečne našla kamošku, ale Ela potom dala prednosť Jasmínke a Anička sa z toho takmer zrútila. Snažila som sa ju utešiť, že Ela zrejme nebola pre ňu tá pravá kamarátka a že si určite nájde lepšiu.

Aj si našla. S Tamarkou prežila aj časť prázdnin a zdalo sa, že ich kamarátstvo nemôže nič naštrbiť. Lenže pred pár mesiacmi k nim do triedy prišla nová spolužiačka, Lea. Chvíľu boli taká správna trojka, ale Tamarka sa potom viac upla na Leu a Anička bola zase na vedľajšej koľaji. Je opäť veľmi nešťastná. Snažím sa ju nejako upokojiť, ale veľmi sa mi to nedarí," opisuje mama Zuzana.

„Ja sa obávam, že upokojovanie ale nefunguje,“ hovorí psychologička Katarína Filasová. „Ako môžete vedieť, že sa to znova nezopakuje? Môžete jej skutočne zaručiť, že ďalšiu kamarátku nestratí? Podľa mňa nie, to sa nedá zaručiť nijako. Skôr je podľa mňa potrebné dcére vysvetliť, že na vzťahy žiadna záruka nie je a že to je jednoducho realita, že nás niekto môže opustiť. Ale to zároveň nie je dôvod, prečo do vzťahov nejsť. Práve toto riziko potrebujeme prijať a týka sa všetkých vzťahov, priateľských, partnerských – nikdy nemáte istotu, že ten druhý sa nerozhodne inak, než vy si želáte.

Ale zase to nie je tak, že naše vzťahy sú úplne náhodné. Pokiaľ sa ten druhý s vami cíti dobre, tak vás nebude opúšťať. Ja by som sa dcérky skúšala sypýtať, čo si s tým predošlým dievčatkom urobili. Napríklad vo vzťahoch robí niečo, čo nie je práve funkčné a kamarátky potom od nej kvôli tomu odídu. Nehovorím, že je ľahké to nájsť, ale určite to stojí za pokus. Trebárs veľa dievčat niekoho označia za najlepšiu kamarátku a potom ju za rohom ohovárajú. Tak to nie je práve vzťahotvorné.

Dôvodov, prečo si Anička nevie udržať kamarátku, môže byť niekoľko. Bolo by dobre, keby sa vám v priateľskom, láskyplnom rozhovore podarilo zistiť, kde môže byť pes zakopaný. Tak jej určite pomôžete viac, než len keď ju budete utešovať.“

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia