Týchto 8 vecí by deti vedieť nemali: Dajte si na to pozor!

Týchto 8 vecí by
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-26 15:30:00 |

Stalo sa vám už, že ste si pustili pred deťmi ústa na vandrovku a povedali niečo, čo detské ušká počuť nemajú? Aj keď si potom hryziete do jazyka, nič to už nevyrieši.

Deti majú dar pamätať si mnohé a najmä to, čo počuť nemajú. Nejde však len o slová, ktoré do detských úst nepatria. Občas povieme niečo, čo sa ich môže dotknúť, čo si nevedia vysvetliť a v ich malej hlavičke to spraví riadnu šarapatu. Ako hovorieval jeden úžasný muž, "deti sú malé kvietky, ktoré rozvoňajú svet dospelákov“ a mal pravdu. Sú to krehučké stvorenia s ešte krehkejšou dušou. Preto existujú veci, o ktorých by nemali ani počuť, ani o nich vedieť.  

1. Chyby, ktoré ste urobili v minulosti sú len vaše

Samozrejme, nik nie je dokonalý a ten, kto si o sebe myslí niečo iné, má k dokonalosti ešte ďalej. Možno ste mali rušnú pubertu a dospievanie, možno ste mali kamarátov so zlou povesťou a možno ste neboli práve to najposlušnejšie dieťa, ale čo... Boli to dávno časy minulé a o vašich prehreškoch z minulosti nemusí nik vedieť, ani vaše najdrahšie deti.

2. O smrti vždy opatrne  

Áno, smrť je smutnou súčasťou života a váš drobec sa s ňou ako takou stretne aj v ranom veku, ak má rybičku alebo škrečka. I keď sú niektoré veci pre deti príliš zložité, neklamte im ako to je. Rozprávajte sa s nimi. Ak ich raz oklamete, ich dôvera k vám sa zlomí. Ak majú otázky, odpovedzte im, no primerane k veku.

3. Téma sexu až v puberte

Je normálne, že si partneri dajú bozk, obijmu sa, ukradnú si letmé dotyky ale to je tak všetko, čo vaša ratolesť može vidieť. Ďalšie intímnosti naozaj nie sú pre detské oči a myseľ vhodné. No najväčšou hrozbou, čo sa sexuálnej tematiky týka, je internet. Medzi rozprávky vám pokojne pustia reklamu plnú erotiky. Preto zvýšte pozornosť a nastavte si váš prehliadač tak, aby sa takéto reklamy nespúšťali.

A kedy začať s touto témou? Puberta dieťaťa je dokonalým časom a príležitosťou diskutovať o sexuálnom živote. Iste, môžete sa pri tejto téme cítiť trochu nepríjemne, ale rozhovoru sa nevyhnete. Navyše, deti vedia klásť vynaliezavé otázky, takže nádych, výdych a hor sa na rozhovor.

4. Nie televíznym novinám

Svet je komplikovaný, plný zla a kriminality. Čo sa stane, keď si večer pustíte televíziu? Začne sa na vás valiť ťažoba a zločiny dňa ako taká lavína. Ak máte pri sebe dieťa, takýto program radšej ani nezapínajte. Áno, je dôležité, aby vaš drobec vedel, že na svete sú aj zlí ujovia a tety, no neberte im detstvo a takéto tažké témy s nimi preberajte tak trošku detsky.

5. Vaše pocity

Deti majú byť len šťastné a veselé, je tak? Príliš často rodičia pred deťmi skrývajú vlastné pocity, okrem šťastia. Snažia sa ich chrániť a nechcú tým malým voňavým stvoreniam spôsobiť stresy alebo zbytočné obavy. Je to pochopiteľné, že „dospelácke“ pocity nebudete ukazovať deťom. No nemali by ste skrývať svoje emócie úplne. Je dôležité, aby deti vedeli, čo cítite a prečo. Napríklad, ak váš drobec spraví niečo zlé, ukážte mu, že vás to trápi. Dajte si ruky na tvár a uvidíte, že malý drobec vás začne objímať. Následné mu vysvetlite dôvody smútku.

6. Vážne veci do detských ušiek nepatria

Babička je chorá a tetu manžel podvádza? Takéto veci vaše dieťa predsa vôbec nemusí vedieť.  A ak predsa idete navštíviť babičku do nemocnice, kúpte jej kvety, ovocie a snažte sa túto návštevu spojiť s pekným výletom či s návštevou v zoologickej záhrade.

7. Peniaze sú záležitosťou dospelých

Každý z času na čas súperí s finančným rozpočtom. No vaše „zlato“ to vedieť nemusí. Je veľmi jednoduché povedať dieťaťu, že na novú hračku momentálne nemáte peniaze a že si ju nemôžete dovoliť. No takáto informácia deti môže poriadne vyplašiť a spôsobiť im stres. Navyše deti nepochopia, že na hračku peniaze nemáte, ale plienok ste nakúpili do zásoby, lebo boli v akcii. Skúste im povedať, že musíte šetriť korunky na dôležitejšie veci.

8. Adopcia

Toto je snáď najobávanejšia téma všetkých adoptívnych rodičov. Ako to deťom povedať? S pravdou je dobré prísť včas. Nečakajte až dieťa dospeje. Keď sa rodičia rozhodnú, že povedia pravdu, môžu už v piatich alebo šiestich rokoch, pretože práve v predškolskom veku sa dieťa začína aktívne zaujímať, ako sa narodilo. Podstatné je vysvetliť adoptovanému dieťaťu, že ho máte radi - ako adoptívni rodičia, tak aj tí biologickí, len sa o neho v určitú chvíľu nemohli postarať a preto žije v novej rodine. Skúste si pohovoriť aj o dôvodoch adopcie. Mali by ste vašej ratolesti neustále opakovať, ako ste šťastní od doby, kedy sa stal členom rodiny. Nie je dobré na túto tému akokoľvek vtipkovať. Pokiaľ bude rodina hovoriť o adopcii úprimne a otvorene, dieťa tým získa oveľa väčšiu istotu a pochopí, že nejde o nič zlého.

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia