Keď má každý rodič na výchovu iný názor: Skúste to takto!

Keď má každý rodič
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-19 16:00:00 |

„S manželom sa už ani nedohadujem. Vždy ma presvedčí, že jeho výchovné metódy sú lepšie, než moje.," hovorí Adela. Je však jasné, že na toto rovnaký názor nemajú.

"Naše dcéry (5 a  9) sa nám akosi vymykajú z rúk. Neposlúchajú, jedia len pizzu a cestoviny s kečupom,“ približuje ďalej Adela. „Môj manžel je na jednej strane ochotný im slúžiť – prinesie im do izby pitie, stále im utiera zadok, ochotne za ne poupratuje, na druhej strane im nedovolí hrať sa ako chcú ony, nechce ich nikam púšťať, aby sa im niečo nestalo, aj v herni či na ihrisku za nimi stále chodí. Ja by som im dala radšej väčšiu samostatnosť, aj väčšiu zodpovednosť, chcela by som, aby sa naučili starať sa o seba, ale manžel ma vždy kritizuje, takže som o svojich názoroch na výchovu začala pochybovať. Dcéry to zrejme vycítili, lebo ma vôbec neposlúchajú. Rozmýšľam nad tým, že sa prispôsobím manželovej výchove, aj keď s ňou nesúhlasím.“

Na poblém, ktorý nie je až taký o,jedinelý reaguje psychologička Anita Michajluková.

„Verím, že Adela nemá v rodine dobrú pozíciu. Jednako ju oslabujú jej vlastné pochybnosti a okrem toho to, čo od svojich dcér chce, je menej populárne a pre dcéry namáhavejšie než to, čo od nich chce ich otec.

Ak sú prístupy rodičov k výchove detí veľmi rozdielne, nemusí sa podariť ich zladiť. V tom prípade by sa ani jeden z nich nemal svojho prístupu vzdávať, ale mal by deťom umožniť, aby zažili oboje. Potom si môžu vybrať. Navyše, ak je jeden prístup veľmi nevyvážený, je dôležité, aby ho druhý rodič aspoň čiastočne balansoval.

Ak teda chceme, aby nás dieťa bralo vážne a poslúchalo nás, musíme sa opierať o svoju vlastnú skúsenosť. Na jej základe sa totiž rozhodujeme, čo dieťaťu povolíme a čo nie, na čom budeme trvať a nad čím mávneme rukou. Aké dôležité je pre nás jeho vzdelanie, samostatnosť, v čom ho podporíme a v čom nie.

Naše dieťa má totiž za rodičov nás, takže záleží na tom, čo považujeme za dôležité ma a nie iný rodič. A nie je dôležité, či sa to dieťaťu páči alebo nie.“ 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia