Toto je dôvod, prečo deti ignorujú vaše dohováranie

Toto je dôvod, prečo
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-01-11 19:30:00 |

Poznáte to? Trpezlivo aj niekoľkokrát dieťaťu vysvetľujete, že si má po príchode domov umyť ruky, že veci treba odkladať do skrine, tanier odložiť zo stola. Výsledok? Žiadna reakcia.

„Takíto rodičia veria, že vysvetľovanie a omieľanie jedného a toho istého dookola prinesie žiaduci efekt – zmenu správania sa ich dieťaťa,“ hovorí psychologička Anita Michajluková.

„Akonáhle dieťa niečo spraví alebo nespraví, rodič siahne po vysvetľovaní a dohováraní. Je ochotný všetko opakovať znovu a znovu. Dieťa si ale väčšinou vybuduje schopnosť tieto reči prečkať, naozaj ich pustiť jedným uchom dnu a druhým von a pokračovať ďalej v tom, čo robilo predtým. Vie, že stačí vydržať a že nič vlastne zmeniť nemusí.

Rodičia sa potom ale spravidla naštvú, lebo niečo vysvetľujú už po stopäťdesiaty raz bez akéhokoľvek efektu, vybuchnú, ale, žiaľ, väčšinou neprikročia k žiadnym reálnym nepríjemným dôsledkom.  

Vysvetľovanie je výborný nástroj, nie je totiž nič horšie, než keď deti robia niečo, čomu nerozumejú. Ale, ak je niečoho príliš, mení sa to na šum, ktorý dieťa ani neregistruje.

Vysvetľovať treba vtedy, keď dieťaťu chýbajú informácie, ale nie vtedy, keď už niečo počulo stokrát. Vtedy je evidentné, že dôvod, prečo dieťa niečo nerobí, rozhodne je  ten, že by nevedelo, prečo to robiť má. V takýchto prípadoch musí byť dieťaťu jasné, že keď to nespraví, tak bude nasledovať nepríjemná sankcia. A aby to dieťa vzalo vážne, tak tá sankcia skutočne aj musí prísť.

Môže to byť nepríjemné aj pre rodičov – trestať dieťa, ale, žiaľ, iný spôsob, ako docieliť to, čo od dieťaťa chceme, v zásade neexistuje. Dieťa musí poznať hranice, musí vedieť, že každé konanie má svoje dôsledky. Nepochybne mu to veľmi prospeje v celom živote a rodičia si tak ušetria kopec nervov s neustálym vysvetľovaním.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia