Čo vyrastie z detí, ktoré nevediete k zodpovednosti? Fúha, to vás nepoteší!

Čo vyrastie z detí,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2022-01-05 15:30:00 |

Ako dieťa rastie a dospieva, zväčšuje sa aj jeho zodpovednosť za svoj život v nadväznosti na rastúce schopnosti orientovať sa v realite okolo neho, na rastúce skúsenosti. Ak ich nemá, je to probém.

„Základom našej zodpovednosti sú naše skúsenosti. Ak nám chýbajú, chýba nám nielen zodpovednosť, ale často aj sebavedomie. A všetci vieme, že skúsenosti nebývajú vždy len príjemné. Ani deti by sme nemali od nepríjemných situácií chrániť. Navyše je úplne nemožné, aby naše dieťa zbieralo len príjemné skúsenosti,“ vysvetľuje odborná koučka Silvia Faková..

„Predstava niektorých rodičov, že by mali zariadiť, aby sa ich dieťa nedostávalo do nepríjemných situácií, je úplne mimo. Okrem toho ide priamo proti tomu, ako je živý tvor nastavený – aby sa učil a tak sa vyvýjal. Ak by rodičia dokázali „zariadiť“, aby dieťa malo len minimálne možnosti učiť sa, v budúcnosti by čelilo veľkým problémom a starostiam, ako chýbajúce skúsenosti dohnať.

Presne to sa stalo môjmu klientovi Jurajovi. Končí strednú školu a prišiel za mnou preto, lebo si nevie poradiť so svojou neistotou, nervozitou a s tým, že sa veľmi hanbí. Navyše si ani nevie vybrať vysokú školu, na ktorej by chcel študovať.

Počas našich rozhovorov vyplynulo, že okrem iného má na tomto stave veľký podiel aj výchova jeho matky. Vyrastal prakticky iba s ňou, s otcom sa vídal len málo. Možno aj preto bola jeho mama prehnane starostlivá a ochranárska. V dobrej viere zabezpečiť pre Juraja to najlepšie, chránila ho pred nepríjemnými skúsenosťami, so všetkým mu pomáhala, všetko zaňho riešila. Paradoxne tam, kde by ochrániť potreboval, sa jej to nedarilo. Juraj išiel z piatej triedy na osemročné gymnázium, kde ho najskôr spolužiaci šikanovali a postupne sa dostal do sociálnej izolácie. Tým nemal možnosť nazbierať dostatok skúseností v sociálnych vzťahoch. Ak k tomu prirátame mamu, ktorá veľa vecí robila zaňho, výsledkom je mladík veľmi neistý v komunikácii s druhými ľuďmi, ktorý má veľké obavy zo zlyhania, z toho, že spraví chybu. Dôvodom je, že nemá dostatok skúseností. Vtedy, keď bol čas na to ich zbierať a chyby a nepríjemné situácie by nemali vážne následky, túto príležitosť nemal a teraz mu veľmi chýbajú. Teraz mu nič iné nezostáva, len aby ich dozbieral a púšťal saj s donútením do vecí, z ktorých má obavy. Teraz to má rozhodne ťažšie a komplikovanejšie.

Zároveň sa zmieta v neistote, akú školu si má vybrať a čo vôbec so svojím životom ďalej. Bol totiž zvyknutý vo všetkom počúvať mamu a vyhovieť jej, nie aby sa naučil robiť si ne veci vlastný názor.“       

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia