Nečakaný vplyv samostatného jedenia u detí: Výhody pre ich mozog!

Nečakaný vplyv samostatného jedenia
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-12-25 13:30:00 |

Fotky bábätiek s jedlom rozmazaným po celej tvári sú možno roztomilé, no rodičia sa z toho veľmi netešia. Po tomto zistení však zmeníte prístup.

Rozliata polievka, ktorá vyzerá ako abstraktná maľba na podlahe, alebo kúsky jedla, ktoré vyleteli do vzduchu – to sú príklady následkov kŕmenia, ktorým rodičia čelia. O to väčším prekvapením je fakt, že podľa štúdií tento neporiadok pomáha pri vývoji dieťaťa!

Portál Brightside.me identifikoval 4 dobré dôvody, prečo by ste mali vašim ratolestiam dovoliť, aby sa pri jedení zašpinili.

Deti budú menej vyberavé v jedle

Tím výskumníkov zo Spojeného kráľovstva uskutočnil experiment so skupinou 70 detí vo veku 2 až 5 rokov. Pochovali vojaka do misky s kašovitým jedlom a požiadali batoľatá, aby ho tam našli. Spýtali sa aj rodičov na normálnu stravu ich detí.

Zistili, že deti, ktoré si počas experimentu užívali špinavé ruky, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku potravinovej neofóbie – poruchy, charakterizovanej neochotou jesť neznáme jedlá.

Takže, nabudúce sa nezľaknite, keď uvidíte rozmazané jedlá po vašom dieťati. Môže im to skutočne pomôcť prekonať strach zo skúšania nových chutí.

Napomáha vývoju mozgu dieťaťa, slová sa naučí skôr

Jedna štúdia zistila, že deti, ktoré sedeli na vysokých stoličkách a hrali sa s jedlom, sa rýchlejšie  dozvedeli viac o jedle a netuhých látkach. Vedci tiež dospeli k záveru, že ručné skúmanie - alebo dotýkanie sa jedla - bolo rozhodujúce pri pomoci deťom získať viac informácií, pretože vizuálne signály mali tendenciu byť vágne. Malí účastníci tiež dokázali priradiť mená k látkam, čo znamená, že tieto znalosti mohli využiť pri rozvoji jazyka alebo učení sa slov.

Ide o formu zmyslovej hry, ktorá je dobrá aj na motoriku dieťaťa

Batoľa, ktoré sa učí, ako uchopiť a manévrovať s príborom a inými vecami, môže spôsobiť neporiadok. Avšak ide o druh neporiadku, ktorý mu umožňuje učiť sa. 

Okrem bruška sú aj ich mozgy kŕmené novými informáciami. Napríklad sa dozvedia, že keď pustia predmety, tak spadnú, po ich hádzaní lietajú, alebo že rozmačkanie jedla môže zmeniť jeho podobu.

Bábätká podľa odborníkov poháňa aj hmat alebo túžba spoznávať svet pomocou hmatu. Hra s jedlom totiž využíva najcitlivejšie časti tela, ktorými sú naše končeky prstov, pery a jazyk. Len si predstavte, aké zábavné a ohromujúce musí byť pre dojčatá skúmať rôzne textúry a teploty jedla – horúce, studené, lepkavé, hladké, tvrdé atď!

Deti vo svojej podstate túžia po nezávislosti, takže je v poriadku nechať ich objavovať jedlo.

Skupina výskumníkov uskutočnila sériu experimentov na určenie vzorcov učenia detí. Svojim malým účastníkom poskytli určitý stroj a požiadali ich, aby zistili, ako funguje. Dozvedeli sa, že deti sú ako malí vedci – študovali údaje okolo nich a testovali rôzne hypotézy, aby určili, ktorá stratégia by bola účinná.

Tím tiež poznamenal, že povzbudzovanie k hre prinútilo deti viac premýšľať v porovnaní s priamymi pokynmi. Takže, zrejme nie je zlý nápad dať im voľnú ruku pri jedle.

Tipy, ako minimalizovať neporiadok

  • Podávajte jedlá, ktoré sa dajú ľahko uchopiť -  Pokúste sa siahnuť po pevnejších potravinách, ktoré nie sú ťažké na manipuláciu, ako sú palacinky alebo ovocie. Vytvorenie hrubšej verzie ovsa môže tiež znížiť pravdepodobnosť, že vykĺzne z lyžice.
  • Pomocou podložky alebo novín zachyťte kúsky, ktoré spadnú na podlahu.
  • Vyberte si vysoké stoličky vyrobené z materiálov, ktoré sa ľahko čistia.
  • Použite iné pomôcky, ktoré vám pomôžu minimalizovať neporiadok. Napríklad silikónové podbradníky s funkciou zachytávania potravy a misky na kŕmenie s prísavkami, ktoré bránia ich posúvaniu alebo prevráteniu.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia