Začali pri výchove používať týchto 8 zásad, tej zmene nechceli veriť

Začali pri výchove používať
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-22 13:30:00 |

Byť rodičom je práca na plný úväzok bez popisu práce a jasných požiadaviek. Občas sa stáva, že nevieme ako ďalej, strácame istotu a robíme aj chyby.

Manželia a trojnásobní rodičia Jacob a Annie spočiatku nechávali výchove "voľný priebeh". Predpokladali, že tak deti najlepšie pripravia na život. Postupne však zistili, že výchova bez akýchkoľvek zásad jednoducho nie je možná. Uvedomili si, že je potrebné pre deti vytvoriť priestor, aby z nich mohli slobodne rásť ľudia, akými chcú byť. Za najdôležitejších považujú dodržiavanie týchto osem bodov:

1. Stanovte hranice

Deti potrebujú hranice. Aj napriek skriveným ústam a kotúľajúcim sa slzám po lícach. Ukazujú im, že ste tam, že vám na nich záleží a že ich vnímate. Je úplne normálne, že deti ich často testujú. Chcú sa uistiť, či naozaj existujú. Je na vás, aby ste dohliadli na ich dodržiavanie.

2. Kvalita a kvantita sú rovnako dôležité

Rovnako dôležitý ako kvalitný čas je aj množstvo času, ktoré s deťmi strávite. Keď si nemôžete dovoliť byť s deťmi tak často, ako by ste chceli, snažte sa im to vynahradiť špeciálnymi chvíľami, ktoré im zostanú navždy v pamäti – večery s tancom, pizza noci, stanovanie v obývačke a podobne. Rozvíjajte rodinné tradície, lebo to je niečo, čo si so sebou z detstva odnesú aj do dospelosti. Zábavné tradície často vyvolávajú pocit pohody a radosti. Rovnako dôležitý ako kvalitný čas je však aj množstvo času, ktoré s deťmi strávite. Nehľadajte výhovorky, neuprednostňujte kariéru, ale vytvorte si priestor na spoločné chvíle s rodinou. To, čo zameškáte počas detstva svojich ratolestí, už nedokážete nikdy vrátiť. To je to najcennejšie.

3. Buďte empatickí

Snažte sa deti učiť, ako vidieť človečenstvo v ostatných. Porozumenie tomu, prečo by niekto mohol niečo urobiť inak, pomáha dieťaťu pochopiť, že hoci ono je dôležité, rovnako dôležití sú aj iní a treba brať ohľad aj na nich, nie iba na seba.

4. Učte deti rešpektu

Najlepší spôsob, ako naučiť deti rešpektu, je to, ak aj vy budete rešpektovať ich aj iných ľudí. Príklad vychováva. Dajte deťom priestor k rastu a právo robiť vlastné rozhodnutia. Na druhej strane ich učte rešpektovať myšlienky, nápady, priania a rozhodnutia ostatných.

5. Povzbudzujte deti

Každý potrebuje občas povzbudenie a deti, ktoré spoznávajú svet, ho potrebujú ešte viac. To neznamená, že budete všetko robiť za ne alebo ich rozmaznávať. Povzbudenie znamená, že ponúknete dieťaťu podporu. Aj vtedy, keď mu niečo nevyjde. Už len vedomie, že sa v prípade potreby má o koho oprieť, môže byť pre dieťa motiváciou, aby skúsilo niečo nové. Nové skúsenosti mu pomáhajú rásť.

6. Učte deti vďačnosti

Schopnosť ukázať vďaku je veľmi dôležité pre pocit vnútorného pokoja a spokojnosti, no pre mnohých ťažké. Preto veľa ľudí nosí v sebe zmätok, hnev a nespokojnosť. Učte deti ďakovať za to, čo majú a nie zameriavať sa na to, čo im chýba. Pomôže im to prijímať neúspechy a sklamania a byť hrdými na úspechy.

7. Načúvajte deťom

Keď hovorí s deťmi, naozaj sa snažte počúvať, čo majú na srdci. Keď hovoria o obavách, je to naozaj niečo, čo ich trápi. Pokúste sa riešiť ich starosti, i keď vám sa zdajú malicherné, veľmi pozorne.

8. Hovorte „Milujem ťa“

Dve jednoduché slová, ktoré dieťa potrebuje počuť znovu a znovu. Samozrejme, deti vašu lásku cítia v tom, čo pre ne robíte, no aj tak je dôležité im o svojich vrúcnych citoch hovoriť.  Nezabúdajte na objatia a bozky. Lásku dieťaťu ukážte hocikedy.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia